Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Hrvatska - nacija kulture'

U četvrtak, 21. studenoga, u 18 sati,u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Ive Hraste Sočo 'Hrvatska  - nacija kulture'.
vrijeme: 21.11.2013. 18,00
mjesto: Zagreb; Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14
url: http://info.hazu.hr
Naglasak je stavljen na promišljanje prepoznatljivosti nacije na temelju segmenta njezine glazbene kulture te redefiniranju hrvatskog kulturnog identiteta s pozicije glazbe. Propitivala se primjenjivost uspješnog austrijskog modela „nacije kulture“ koji se potiče kao važna komponenta austrijskog imidža na Hrvatsku.

Prikazan je glazbeni segment u isticanju specifičnosti tijekom formiranja kulturnog identiteta nacije, a teorija o neapsolutnosti identiteta koji se konstituiraju novom uspostavom mjerila i granica, koristila se u prikazu mogućnosti redefiniranja hrvatskog kulturnog identiteta na  primjerima festivalske politike. Brendiranje zemlje, proces u kojem se iskazuju i naglašavaju različitosti i jedinstvenosti države, upotrijebljen je kod prikaza načina postizanja prepoznatljivosti i modaliteta primjene u kulturnom segmentu.

Detaljno je razrađena važnost identitetske homogenizacije nacije upotrebom kulturnog faktora te prikazan povijesni razvoj Hrvatske i Austrije u kulturnom i opće-političkom segmentu. Prikazom kulturne politike na općenitoj razini te putem hrvatskih strateških dokumenata,  ukazano je na sredstva pomoću kojih je moguće redefinirati hrvatski kulturni identitet

Dr. sc.  Iva Hraste-Sočo  diplomirala je solo-pjevanje na  Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nade Puttar Gold. Usporedno sa studijem na Muzičkoj akademiji, odslušala je i položila dvije godine na Studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2012. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom 'Nacija kulture: artikulacija međunarodne prepoznatljivosti hrvatske kulture na primjerima festivalske politike' na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.