Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska koprodukcija 'TIR' u konkurenciji Rima

U službenoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Rimu u petak, 15. studenog, bit će prikazana talijansko-hrvatska koprodukcija 'TIR' u režiji Alberta Fasula, kojoj će to biti svjetska premijera.
vrijeme: 15.11.2013.
mjesto: Italija; Rim
url: http://www.romacinemafest.it/

Osmo izdanje sve popularnijeg Međunarodnog filmskog festivala u Rimu u službenoj konkurenciji donosi svjetsku premijeru talijansko-hrvatske koprodukcije TIR redatelja i scenarista Alberta Fasula. Festival traje od 8. do 17. studenog, a film je na programu u petak 15.11. Talijanski koproducenti su Alberto Fasulo i Nadia Trevisan iz kuće Nefertiti Film, a hrvatski Irena Marković iz kuće Focus Media.

Sam naslov odnosi se na standardnu međunarodnu oznaku transportnih kamiona, a film bi se mogao opisati kao dugometražni dokumentarno-igrani hibrid čija radnja prati pedesetogodišnjeg Branka, nastavnika iz Rijeke koji se zbog teških životnih prilika odluči zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika.

Branka tumači poznati slovenski glumac Branko Završan, a među ostalim protagonistima pojavljuju se naturščik i stvarni vozač kamiona Marijan Šestak i slovenska glumica Lučka Počkaj. Osim što je režirao film, Alberto Fasulo bio je i snimatelj, a scenarij uz njega i Završana supotpisuju Enrico Vecchi i Carlo Arciero. Montažer je Johannes Hiroshi Nakajima, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

O dobitniku glavne nagrade - Zlatnom Marku Aureliju - odlučivat će Međunarodni žiri kojim predsjeda američki redatelj i scenarist James Gray. U konkurenciji je ukupno 18 filmova, među kojima su i nova ostvarenja Spikea Jonzea, Takashija Miikea, Isabel Coixet i Kiyoshija Kurosawe. Više informacija o programu festivala potražite na ovoj poveznici.

Izvor: HAVC