Preskočite na glavni sadržaj

U Zagrebu će biti otvoren Europski centar za romske studije

Europski centar za romske studije bit će otvoren u Zagrebu, jedan je od zaključaka simpozija 'Svjetski dan romskoga jezika' na koji je na svečanosti u povodu 5. studenoga - Svjetskoga dana romskog jezika, ukazao dr. Ljatif Demir koji na zagrebačkome Filozofskom fakultetu predaje dva kolegija - Uvod u književnost i kulturu Roma i Uvod u romski jezik.
Trodnevni simpozij 'Svjetski dan romskoga jezika' počeo je 3. studenoga u organizaciji Romskoga nacionalnog vijeća (RNV) - krovne organizacije romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i udruge za promicanje obrazovanja Roma 'Kali Sara'. Predsjednik organizacijskog odbora bio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru.

Ovogodišnji simpozij, peti je za redom, a u njegovu organizaciju bili su uključeni i Filozofski fakultet u Sveučilišta u Zagrebu, Matica hrvatska, kazališne ustanove Grada Zagreba, kao i Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava pri Vladi Republike Hrvatske.

Tradicionalno su se na simpoziju okupili jezikoslovci iz dvadesetak europskih i svjetskih zemalja koji su, kako je istaknuo Ljatif Demir, zaključili i da treba unaprijediti teorijska i psiholingvistička istraživanja romskoga jezika, osnovati nacionalne centre u svim zemljama u kojima žive Romi, organizirati nastavu na romskome jeziku od osnovne škole do visokoškolskih ustanova te posebice poticati visoko školske aktivnosti.

Istaknuo je da je u središtu simpozija bila policentričnost u standardizaciji romskoga jezika, a kao poseban uspjeh simpozija izdvojio je činjenicu što su sudionici nadrasli osobna jezična rješenja. Sudionike simpozija danas je primila i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec, a na sastanku je bio i zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi.

U priopćenju sa sastanka stoji da su sudionici simpozija izvijestili potpredsjednicu Hrvatskoga sabora Dragicu Zgrebec o važnosti toga simpozija te istaknuli da je okupio jezikoslovce iz nekoliko desetaka europskih i svjetskih zemalja koji rade na promicanju učenja i uporabe romskog jezika među mladim naraštajima.

Potpredsjednica Zgrebec posebno je istaknula važnost inicijative da se 5. studeni proglasi Svjetskim danom romskoga jezika koja je potekla iz Hrvatske 2008. godine u prigodi predstavljanja prvoga Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika autora Veljka Kajtazija. Zgrebec je naglasila da je 2012. godine Hrvatski sabor prihvatio zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi da se 5. studeni proglasi Svjetskim danom romskog jezika.

Izvor: www.politikaplus.com