Preskočite na glavni sadržaj

'Krstarica Potemkin' u kinu 'Europa' uz pratnju Zagrebačke filharmonije

Nakon projekcije filma 'Nosferatu', filmski ciklus 'Fil(m)harmonija' od 14. do 16. studenog u kinu 'Europa' donosi jedno od najboljih i najutjecajnijih filmskih ostvarenja svih vremena, klasik nijemog filma 'Krstarica Potemkin' Sergeja Ejzenštejna, ali uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije.
vrijeme: 14.11.2013.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Taj sovjetski crno-bijeli film ekranizira pobunu mornara na ratnom brodu Potemkin 1905. godine. Ono što je počelo kao pobuna na brodu, nakon što je posadi servirana pokvarena hrana, završilo je Prvom ruskom revolucijom. Snimljen po istinitom događaju film je dijelom bio cenzuriran i često se smatra jasnom propagandom sovjetskog režima. To mu ipak nije stalo na put prema slavi pa je ostao zapamćen u povijesti kinematografije po revolucionarnoj montaži i upotrebi tehnike reza.

"Filmofili će se sjetiti da je upravo kultna scena s padajućim dječjim kolicima na stepenicama u Odesi, u kojoj carski vojnici vrše masakr nad civilima, korištena u brojnim filmovima, među kojima su jednako kultni 'Nedodirljivi' Briana De Palme, 'Kum' Francisa F. Coppole, 'Ljubav i smrt' Woodyja Allena", ističe se u najavi kina Europa.

Ni Zagreb Film Festival nije ostao dužan Ejzenštejnovoj redateljskoj pronicljivosti, dječja kolica u logotipu tog festivala inspirirana su upravo tom scenom, kao i glavna nagrada koja nosi naslov Zlatna kolica, dodaje se.

Edmund Meisel autor je originalne glazbe iz filma koju će orkestar Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem Krešimira Batinića, izvoditi za vrijeme projekcije. Šostakovičeva 5. simfonija prati svu dramatičnost ključnih filmskih scena, pa tako i onu Potemkinovih stuba, koje su i same postale jedna od najutjecajnih filmskih scena i omiljena inspiracija brojnih umjetnika.

Meiselova glazba doživjela je brojne adaptacije, a u pokušaju oživljavanja filma u 21. stoljeću popularni dvojac Neil Tennant i Chris Lowe iz "Pet Shop Boysa" snimio je 2004. s filharmonijskim orkestrom iz Dresdena soundtrack "Krstarice Potemkin". (Hina)