Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za umjetnički projekt 'Spajalica'

MMSU objavljuje poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru, pod zajedničkim nazivom Spajalica. Vrijeme izvedbe i trajanja projekata biti će od 15. travnja do 30. svibnja 2014., u Rijeci. Roj za prijavu je 9. prosinca 2013.
vrijeme: 15.04.2014.
prijava: 09.12.2013
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.indija.hr
Obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena do kraja siječnja 2014. na web stranici Muzeja, www.mmsu.hr; primljeni sudionici biti će osobno kontaktirani putem e-maila. Prijave će razmatrati peteročlani žiri: Alen Floričić, umjetnik; Anja Bogojević, kustosica; Branka Vujanović, kustosica; Ksenija Orelj, kustosica; Sabina Salamon, kustosica.
 
Napomene za predlagatelje:
1. Pravo sudjelovanja imaju pojedinci ili kolektivi s područja Republike Hrvatske i EU.
2. Mogu se predložiti već postojeći, odnosno novi radovi. Prijave se šalju poštom na adresu: MMSU, Dolac 1/II, 51000 Rijeka, ili e-mailom: mmsu.rijeka@gmail.com s naznakom 'Natječaj SoftControl'. Osobe za kontakt su Ivo Matulić, ivo.matulic@mmsu.hr, +385(0)51492621 i Ksenija Orelj, ksenija.orelj@mmsu.hr, +385(0)51492619.
3. Na natječaj se mogu prijaviti najviše dva rada.
4. Prijavnice bez tražene dokumentacije žiri neće razmatrati smatrajući ih nepotpunim.
5. Prijavnicu za Natječaj možete dobiti OVDJE
6. Odabrani predlagatelji radove dopremaju/otpremaju o vlastitom trošku.
7. Materijali dostavljeni uz prijavnicu (CD, DVD, fotografije) neće se vraćati predlagatelju.
8. Honorar po projektu iznosi 3.000,00 kn bruto, a maksimalni iznos za produkciju pojedinog projekta iznosi 7.000,00 kn bruto.
9. Putne troškove i smještaj u trajanju od najviše tri noćenja pokriva organizator.
 
Napomena za inozemne umjetnike:
U sklopu Poziva predviđena su dva rezidencijalna boravka za inozemne umjetnike koji žele realizirati projekte u javnom prostoru. Rezidencijalni boravak moguć je u trajanju do 20 dana, u periodu od 1. travnja do 30. svibnja. Prijavnicu je potrebno poslati poštom na adresu: MMSU, Dolac 1/II, 51000 Rijeka, ili e-mailom: mmsu.rijeka@gmail.com s naznakom 'Natječaj SoftControl – rezidencijalni boravak'. PRIJAVNICA
 

Spajalica#2
Polazeći od često isticane povučenosti muzejske zone, izmještenosti iz javnog prostora kao posljedice uvučenosti u programske zadatke skupljanja i čuvanja, projekt postavlja pitanja o načinima ponovnog aktiviranja javnog prostora i o prisutnosti umjetnosti u njemu. Nadovezujući se na poticaj drugačijeg reguliranja prostora društvenosti i samog slobodnog vremena, želimo okupiti suvremene umjetničke prakse koje uznemiruju status quo, ističu prikrivene, premještene ili zanemarene sadržaje u urbanom okruženju, bez obzira kakvim se pristupom ili medijem umjetnici koriste.

Pozivaju se prijedlozi koji će markirati prisutnost Muzeja u njegovom susjedstvu, odstupajući od tradicionalnih komemorativnih pristupa i permanentnih skulpturalnih rješenja, transformirajući 'pasivne' pripovijesti u fizičku i simboličku prisutnost; koncentrirajući se na aktualne društvene teme i odnose, ili povezujući se sa svakodnevnim životnom praksom na razmeđi privatnog i javnog, faktografskog i fikcijskog. U medijskom smislu, projekt podržava performativne i participativne radove, urbane intervencije i outdoor instalacije čija se publika – korisnici ili pak sudionici, ne mogu unaprijed predvidjeti. Tražimo pristupe koji javni prostor otvaraju i adresiraju publiku koja ne pripada standardnom krugu umjetničkih zbivanja.

Temeljne smjernice projekta su ostvarivanje prisutnosti suvremene umjetnosti u javnom prostoru i komuniciranje Muzeja s njegovim urbanim okruženjem, osobito unutar užeg susjedstva u kojem egzistira. Posebno nas zanima kako možemo otvoriti vrijeme u njegovom društvenom i javnom karakteru. Kao sporne točke u današnjem iskustvu vremena, ističu se nedostatak slobodnog vremena i pomanjkanje vremena za privatne odnose i društvenost. Povezanu stranu čine sve veća zauzetost obavezama i poslom, označenim fleksibilnim radnim satima koji gutaju značenje i postojanje drugačijih formi temporalnosti. Dominantni model vremena postaje 'beskonačni dan', u kojem smo stalno zauzeti, kontinuirano u pogonu i već nekom pregnuću, pa stoga i suspregnuti od stvarnosti vremena i aktualnog okruženja.

U Spajalici nas zanima kakvi pristupi mogu kontrirati ubrzanom iskustvu vremena i njegovoj podređenosti globalnoj utrci kapitala. Obzirom da je vrijeme za sretanje umjetnosti primarno određeno fiksnim radnim vremenom institucija ili galerija te nestajućim slobodnim vremenom publike, nerazdvojivo je pitanje, možemo li u otvorenim uvjetima javnog prostora proširiti vrijeme za umjetnost. Kakve prakse i koji formati mogu istaknuti osjećaj zajedničkog protjecanja vremena, uzajamne povezanosti i kreiranja pažnje? Oslanjajući se na model spajalice, kroz povezivanje utopijskih i praktičnih scenarija, projektom pokušavamo okupiti alternativne modele korištenja vremena i kreiranja pažnje.