Preskočite na glavni sadržaj

Vizualni studiji danas - Moć slika

Od 7. do 10. studenog, u Zagrebu se održava program 'Vizualni studiji danas: moć slika', koji obuhvaća međunarodnu znanstvenu konferenciju Vizualni studiji kao akademska disciplina i seriju javnih predavanja, okruglih stolova i performansa pod nazivom Subversive Art & Theory, u ZKM-u i Kinu Europa.
vrijeme: 07.11.2013.
mjesto: Zagreb; TTF / ZKM / Kino EUROPA
url: http://www.vizualni-studiji.com
Na dvodnevnoj konferenciji Vizualni studiji kao akademska disciplina 7. i 8. studenog sudjelovat će preko 40 vrhunskih inozemnih i domaćih teoretičara, među kojima je i jedan od najpoznatijih svjetskih teoretičara vizualne kulture i teorije medija, W. J. T. Mitchell s izlaganjem pod nazivom Gledanje ludila: neprisebnost, mediji i vizualna kultura.

Pozvani predavači na konferenciji su: Marquard Smith, sa Sveučilišta Westminster u Londonu i Michele Cometa, sa Sveučilišta u Palermu.

Program konferencije podijeljen je na 12 tematskih kategorija: 1) Vizualni studiji i sveučilišni nastavni program; 2) Estetika novih medija; 3) Pozicije teorije u globalnoj vizualnoj umjetnosti; 4) Pozicije teorije u hrvatskoj vizualnoj umjetnosti; 5) Filmski studiji i disciplinarna grananja; 6) Slike i društvene znanosti; 7) Nove teorijske perspektive u vizualnim studijima I; 8) Nove teorijske perspektive u vizualnim studijima II; 9) Studiji mode danas I; 10) Studiji mode danas II; 11) Performans, tijelo, slika; 12) Pogled Drugoga.

Konferencija je organizirana u sklopu aktivnosti radne grupe Visual Culture in Europe i četvrti je događaj te vrste, slijedom prethodnih održanih u Londonu (2010.), Barceloni (2011.) i Trondheimu (2012.).
 
Program Subversive Art & Theory koji se održava u ZKM-u i Kinu Europa 9. i 10. studenog, svojevrsna je platforma i nadogradnja Subversive festivala i obuhvaća bogat program koji će osim javnih predavanja i tribina, predstaviti dvije knjige: Umjetnik radi. Srodnost umjetnosti i kapitalizma, Bojane Kunst i Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas, Suzane Marjanić - veličanstveno izdanje na 2200 stranica, sa više od 2000 ilustracija i 150 intervjua, par excelence kulturni proizvod od najveće vrijednosti, kako za nas tako i za našu prezentaciju vani.

Osim vrhunskih inozemnih i domaćih sudionika, od kojih ističemo tek neke: W. J. T. Mitchell, Marquard Smith, Almira Ousmanova, Miško Šuvaković, Jerko Denegri, Žarko Paić…, predviđeni su: intrigantan ceremonijalni performans u javnome prostoru umjetnice Tajči Čekada, performans našeg trenutno najeminentnijeg performera Siniše Labrovića te serija performansa na filmu Dalibora Martinisa.
Program