Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski medijski umjetnici na sajmu u Essenu

Hrvatski medijski umjetnici predstavili su se, u sklopu festivala 'Kroatien Kreativ 2013.', na sajmu C.A.R. (Contemporary Art Ruhr) - za umrežavanje institucija, umjetnika i ljubitelja umjetnosti u industrijskome kompleksu Zollverein, njemačkoga grada Essena.
vrijeme: 01.11.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.tvornicakulture.com/
Zollverein je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, a na sajmu C.A.R., koji se održavao od 1. do 3. studenoga, a na kojem se predstavljaju umjetničke vrste koje prelaze granice klasičnih kategorija umjetnosti. Na C.A.R.-u sudjeluju institucije, poput akademija i galerija progresivnoga predznaka kao i umjetnici koji u svome radu isprepliću različite umjetničke forme.

Na festivalu Kroatien Kreativ 2013. (Hrvatska kreativno 2013.) njemačkoj su se javnosti predstavila aktualna hrvatska kultura - društvenokritična, eksperimentalna i inovativna, ali i ona oslonjena na baštinu, koja ističe posebnost i važnost Hrvatske te njezino mjesto u europskoj obitelji naroda i kultura.

Kroz program 'Medijska umjetnost iz Hrvatske' na C.A.R.rikazani  su radovi poznatih hrvatskih medijskih umjetnika - Ane Bilankov, Ive Matije Bitange, Tomislava Brajnovića, Jasenke Bulj, Andreje Crnković, Dunje Donassy, Sandra Đukića, Alena Floričića, Ivane Franke, Darka Fritza, Ingeborg Fülepp, Borisa Greinera, Tee Hatadi, Ane Hušman, Igora Jurana, Ivana Marušića KLIF-a, Vladislava Knezevića, Alema Korkuta, Nine Kurtela, Dalibora Martinisa, Tonija Meštrović, Martine Mezak, Kate Mijatović, Nadije Mustapić, Zorana Pavelića, Nike Radić, Tanje Ravlić, Davora Sanvincentija, Gorana Škofića, Slavena Tolja, Mirjane Vodopija i Vlaste Žanić.

Inače, sajam C.A.R. bio je dio službenog programa Essena kao Europske prijestolnice kulture 2010. godine, a ovogodišnji C.A.R. posvećen je pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Nakon gostovanja na C.A.R.-u koji traje do 3. studenoga, radovi hrvatskih umjetnika preselit će se u Collegium Hungaricum u Berlinu, gdje će biti postavljeni od 22. do 24. studenog ove godine.
 
Industrijski kompleks Zollverein je jedna od najpoznatijih znamenitosti Essena. Desetljećima su se njegov rudnik ugljena (zatvoren 1986. god.) i koksara (zatvorena 1993. god.) ubrajali među najveće njihove vrste u Europi. Grotlo 12. izgrađeno u Bauhaus stilu sa svojim karakterističnim vijugavim tornjem, koji je tijekom godina postao simbolom za cijelu pokrajinu Ruhr, smatra se arhitektonskim i tehničkim remek-djelom. Zbog toga se ovaj kompleks nazivao 'najljepšim rudnikom na svijetu'. Zollverein je fantastičan primjer evolucije razvoja i pada jedne industrije u razdoblju od 150 godina.