Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeno devet knjiga Društva književnika za djecu

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade predstavilo je devet novih knjiga, među kojima su već afirmirani, ali i mladi autori i ilustratori, a koje će se u projektu 'Slova u gostima' kasnije pojedinačno promovirati u knjižnicama diljem Hrvatske.
mjesto: Zagreb
Među njima su nova djela Melite Rundek, Jelene Pervan, Nade Mihaljević, Ksenije Kušec, Davora Šunka, Lane Bitenc, Julijane Adamović, Ivone Šajatović te Ratka Bjelčića i Silvije Šesto, koja pokrivaju razne teme, od dječje svakodnevnice i hrvatske stvarnosti do bijega u svijet mašte.
 
Tim izdanjima želimo promicati književne vrijednosti, a ne nešto što se prodaje uz novine ili objavljuje radi brze zarade, rekao je Robert Mlinarec, koji je uz Silviju Šesto urednik Biblioteke Mala i Biblioteke Velika.
 
Napomenuo je da će u odabiru knjiga nastojati i dalje ispunjavati visoke kriterije a, ustvrdio je, tek će se za nekoliko godina vidjeti hoće li uspjeti vratiti kulturu knjige ili će veliki izdavači nastaviti pisati pravila.
 
Prvih devet knjiga naših članova temelj su za što češća gostovanja po knjižnicama, osnovnim školama i vrtićima, čime želimo pokazati na koji način knjiga treba živjeti nakon što se napiše i tiska, ustvrdila je Silvija Šesto, dodavši da će se njihovom prodajom financirati 'hladni pogon' Društva.
 
Najavila je da se za iduću godinu priprema petnaestak rukopisa, a novost će biti i anonimni natječaj za prvu knjigu 'Zvonko', nazvan prema preminulom književniku Zvonku Todorovskom.
 
Na promociji u Knjižnici Bogdana Ogrizovića uz autore predstavili su se i ilustratori.
 
'Brbljava Iva' Jelene Pervan, zbirka je priča o devetogodišnjoj djevojčici koju je koju je ilustrirala Vanda Čizmek, a 'Janko i stroj za vrijeme' Ksenije Kušec (ilustracije Andreja Živko) govori o tome što bi bilo kada bi postojao daljinski kojim se može namjestiti vrijeme.
 
'Anđeo plišanih igračaka' Nade Mihaljević (ilustracije Karla Mačkić) priča je o radostima i teškoćama u životima dvojice posebnih dječaka, a 'Silvester' Melite Rundek (ilustracije Vanda Čižmek) o posebnom odnosu jedne djevojčice i njezina anđela čuvara.
 
Pisci za djecu uvijek nastoje pisati za sve uzraste, naši uzori Hans Christian Andersen ili Ivana Brlić Mažuranić pisali su o životu, a njima se vraćamo i kao odrasli, rekla je Rundek, napomenuvši da je njezina knjiga, iako najavljena kao najtužnija zapravo optimistična i poručuje da se uvijek možemo vratiti u vrijeme djetinjstva i zaštićenosti.
 
U Biblioteci Mala još su objavljene autorska ilustrirana knjiga "Sretan svijet" Davora Šunka, ispričana u stihu i stripu, te 'Farma Kukuriku' Lane Bitenc (ilustrator Stiv Cinik) o dogodovštinama s farme na kojoj životinje imaju ljudske karakteristike.
 
Biblioteka Velika donosi knjige Ratka Bjelčića i Silvije Šesto 'Služba reklamacija', koja je najavljena kao prvo, nezabranjeno izdanje, 'Da ti pamet stane' Julijane Adamović (ilustrirala Željka Gradski), svojevrsni priručnik za shvaćanje odraslih te 'Jackpot' Ivone Šajatović o obitelji jedne četrnaestogodišnjakinje koja osjeća posljedice recesije.
(Hina)