Preskočite na glavni sadržaj

Interpol, azil i duga ruka političke represije

U subotu, 26. listopada, s početkom u 18 sati, u galeriji Nova  održava se  tribina 'Interpol, azil i duga ruka političke represije', uz sudjelovanje Julije Kranjec iz Centra za mirovne studije i Ivana Malića iz Alerte. 
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://alerta.hr
Nakon tragičnih iskustava dvaju svjetskih ratova, ustanovljene su međunarodne institucije koje su trebale čuvati pravdu i mir. Među njima su Interpol, koji je trebao osigurati kako zločinci neće izbjeći ruci pravde prelaskom granice, i azil, koji je trebao zaštititi žrtve nepravednog progona. Iako su ove institucije od početka bile predmet manipulacija u igrama velikih sila, i nakon Hladnog rata, osobito početkom tzv. rata protiv terorizma, situacija se dramatično pogoršala. Unatoč početnoj odluci kako međunarodne organizacije, uključujući i Interpol, neće služiti progonu političkih protivnika, svakodnevna praksa represivnih zemalja jasno pokazuje kako međunarodni instrumenti često služe upravo tome.

Slučajevi kao što su onaj Juliena Assangea ili Edwarda Snowdena samo su najistaknutiji primjeri raširene prakse mnogih zemalja da kazneno gone disidente. Istodobno s tim procesima događa se i erozija prava na azil koje je znatno ograničeno u sklopu borbe protiv 'ilegalne imigracije' i sve teže obavlja svoju funkciju zaštite žrtava progona. Koja je budućnost azila, što su 'red flag' oznake, tko su suvremeni politički zatvorenici i kakav je položaj i uloga Hrvatske u svemu tome razgovarat ćemo na ovoj tribini.

Tribina se održava u skopu projekta Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?) realiziranog uz podršku Evropske kulturne fondacije.