Preskočite na glavni sadržaj

Sanacija Kaštela u Gradu Grobniku

Čavle nastavlja s projektom revitalizacije drevnog Kaštela u Gradu Grobniku, a program sanacije koji je u planu za predstojeće razdoblje realizirat će se u sljedeće četiri godine, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Rijeka. Uskoro bi, tako, trebao započeti projekt sanacije i zaštite kulturnog dobra Kaštel Grad Grobnik, koji je, na posljednjoj sjednici, odobrilo Općinsko vijeće Čavle, a vrijedan je blizu 352 tisuće kuna, uključujući PDV.
- Riječ je o projektu koji počinje ovih dana i bit će završen do kraja tekuće godine, a koji Općina Čavle provodi u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, pod nadzorom Konzervatorskog odjela Rijeka. Projekt obuhvaća sanaciju dijelova koji su u najlošijem stanju, točnije urušene volte, okolne bedeme, zidove te kule. Također, nastavljamo s projektom izrade dokumentacije za prostor uz atrij, što će Općinu Čavle kandidirati za europske fondove, a očekujemo i sredstva Ministarstva kulture RH te drugih mjerodavnih institucija. Naime, od 2014. godine postojat će mogućnost da se i kulturna dobra financiraju sredstvima Europske unije, pa ćemo to nastojati maksimalno iskoristiti. Ujedno s Ministarstvom kulture RH radimo projekt o što adekvatnijoj namjeni prostora Kaštela u kulturološke i turističke svrhe, kako bi se na taj način privukao još veći broj posjetitelja, kaže načelnik Općine Čavle Željko Lambaša.

Kako piše u obrazloženju projekta sanacije dijela Kaštela, riječ je o radovima na primarnoj sanaciji koji obuhvaćaju dijelove Kaštela koji su urušeni ili im prijeti opasnost od urušavanja, a svojim stanjem dovode u opasnost statiku objekta i sigurnost posjetitelja. Također, projektom su obuhvaćeni i radovi na maloj kuli na ulazu, koji obuhvaćaju statičku sanaciju kule. Ministarstvo kulture RH za spomenuti je projekt odobrilo 200 tisuća kuna, dok će ostatak sredstava, točnije 152 tisuće kuna, sredstvima proračuna osigurati Općina Čavle.

Inače, Općina Čavle svake godine, sukladno mogućnostima, izdvaja proračunska sredstva za sanaciju Kaštela. Tim se sredstvima također financiraju i istraživački radovi, a potporu sanaciji Kaštela Općini Čavle daju Ministarstvo kulture RH i Primorsko-goranska županija. Krajem rujna prošle godine u prizemlju Kaštela otvorena je novoobnovljena Sokolana, uređena kao polivalentni prostor za održavanje raznih događanja, od koncerata do priredbi, izložbi i sastanaka. Istraživanja i iskopi u Sokolani započeli su prije šest godina, a prostor je, na radost svih mještana i Općine Čavle, uređen onako kako je nekada davno u povijesti izgledao, kada ga je vodilo Športsko društvo Sokol, pio čemu je i dobio ime. Projekt sanacije vrijedan je 387 tisuća kuna, a zajednički su ga realizirali Općina Čavle i Primorsko-goranska županija, a sama restauracija provedena je u dogovoru s Konzervatorskim uredom Rijeka, dok je radove izvela tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja.

U sklopu radova prostor je kompletno uređen, postavljanjem manje pozornice, kao i dekorativnom i običnom rasvjetom. Obnovljena Sokolana sada ima kapacitet za 150 do 200 posjetitelja, pa je time riješen problem s preseljenjem događanja iz Grada Grobnika u Čavle. Naime, tijekom ljetnih mjeseci većina događanja na čavjanskom području održava se u grobničkom Kaštelu, na otvorenom, a nerijetko se zbog nepovoljnih vremenskih prilika, u posljednji trenutak takva događanja moraju seliti u Dom kulture Čavle. U proteklih je godinu dana, tako, Sokolana već bila mjestom održavanja brojnih događanja.

Prije pet godina prvi put u svojoj višestoljetnoj povijesti, Kaštel je obasjan dekorativnom rasvjetom, Iako je,posebno zbog svoje bogate prošlosti atraktivan i tijekom dana, osvijetljeni je Kaštel posebno zanimljiv, pa se s pravom može reći da je takav vidljiv kako s kopna, tako i s mora. Osvjetljenje Kaštela omogućila je ponajprije Općina Čavle, a projekt postavljanja dekorativne rasvjete s opremom i radovima vrijedan je oko 500 tisuća kuna. Tehničku pomoć u realizaciji projekta dao je riječki HEP, projekt je djelo tvrtke Lumenart iz Pule, a izvela ga je tvrtka Domeni d.o.o.

Autorica: Sanja Gašpert

Izvor: www.novilist.hr