Preskočite na glavni sadržaj

Koncert za Dušni dan - početak ciklusa Kanconijer

Koncert za Dušni dan - početak ciklusa Kanconijer
Kanconijer - novi koncertni ciklus koji spaja Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a u vokalno-instrumentalnim djelima, počinje prvim koncertom u četvrtak, 31. listopada i bit će posvećen Dušnom danu.
vrijeme: 31.10.2013. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
url: http://www.hrt.hr/glazba

Koncertom će ravnati maestro Vladimir Kranjčević, a na rasporedu su djela hrvatskih skladatelja "Simfonija" Milka Kelemena, "Balada za klavir i orkestar" Natka Devčića i "Apostolska večera - biblijska scena za muške glasove i orkestar" Richarda Wagnera.

Simfonija Milka Kelemena (1924.) mladenačko je djelo toga doajena hrvatske suvremene glazbe. Napisao ju je 1951. godine kao diplomski rad, a Simfonijski orkestar HRT-a, također pod ravnanjem maestra Kranjčevića, izvodio ju je prošle godine na otvorenju festivala Dani Milka Kelemena u Slatini.

Balada za klavir i orkestar Natka Devčića (1914.–1977.) dovršena je u Zagrebu 1953., a Zagrebačka filharmonija snimila ju je 1964. pod ravnanjem Igora Gjadrova uz Juricu Muraia za klavirom. Simfonijskom orkestru HRT-a ovo će biti prva izvedba te skladbe, a u ulozi solista bit će mladi pijanist zapažene međunarodne karijere Bruno Vlahek.

Drugi dio koncerta posvećen je "Apostolskoj večeri - biblijskoj sceni za muške glasove i orkestar" Richarda Wagnera (1813.–1883.) u tumačenju muškog dijela Zbora HRT-a i Simfoničara.

Djelo koje je autor u pismu supruzi Cosimi opisao kao "vrstu narodnog pasijskog prikaza" premijerno je izvedeno 1843. u Frauenkirche u Dresdenu gdje je Wagner iščekivao imenovanje ravnateljem Saske kraljevske dvorske kapele. Bio je to spektakl koji je okupio više od tisuću pjevača uz pratnju orkestra od stotinjak članova i to do tada neviđeni koncert zborske glazbe u Njemačkoj. (Hina)