Preskočite na glavni sadržaj

Generalna skupština Europske kazališne konvencije u Zagrebu

Generalna skupština Europske kazališne konvencije u Zagrebu
'...trebamo nove forme...', kaže Trepljov u Čehovljevu 'Galebu'. Ovo je i tema 50. generalne skupštine Europske kazališne konvencije (ETC)  kojoj je, u razdoblju od 24. do 27. listopada, domaćin međunarodno poznato Zagrebačko kazalište mladih.
vrijeme: 24.10.2013.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Čehovljev junak potom nastavlja:  'Ako ih ne možemo dobiti, onda bolje da nemamo ništa.'  Da bi se izbjeglo propadanje kazališta, kazališni umjetnici ETC-a iz više od dvadeset zemalja raspravljat će o pitanjima kao što su: Koja su estetska i umjetnička, ali i strukturalna i kulturno-politička sredstva kojima se europska gradska i državna kazališta mogu služiti da bi održali svoj status u društvu u budućnosti? Kakve nam nove forme trebaju da bismo se suočili s izazovima digitalnog doba? Tijekom radnih sastanaka, panel-diskusija i  u odborima, producenti, umjetnici, dramaturzi i kulturni menadžeri analizirat će situacije u različitim kazalištima članicama ETC-a i osnovati kazališni laboratorij - ETC Lab.

Zajedno s timom mladih umjetnika koji su sudjelovali u ETC-ovoj proljetnoj kazališnoj turneji, koji će izvijestiti o svojim iskustvima tijekom ovog projekta iz proljeća 2013., ovaj će se laboratorij suočiti s izazovima digitalnog doba, te će istražiti nove mogućnosti razvoja publike.

Primjer kreativne upotrebe promjenjive demografske strukture Europe novi je ETC-ov projekt koji financijski podržava EU, projekt  'Art of Ageing', u koji je uključeno osam kazališta i koji će tijekom sljedeće dvije godine razvijati nove kazališne forme, tekstove i kazališne produkcije. Karel Bartak, šef kulturnog odjela programa Kreativna Europa Europske komisije objasnit će forumu koji se još koraci moraju poduzeti da bi novi europski kulturni program za 2014.-2020. bio spreman za primjenu.

Europska kazališna konvencija sa zadovoljstvom objavljuje da su se za članstvo prijavila nova kazališta: Schauspiel Leipzig iz Njemačke; Théâtre de la Manufacture CDN de Nancy iz Lorraine, Francuska i Teatro Cargo iz Genove, Italija. Generalna skupština glasovat će o njihovom pristupanju.

Europska kazališna konvencija najveća je europska mreža s oko četrdeset kazališta članica iz više od dvadeset zemalja. Od svojega osnivanja 1988. ETC podržava i promiče razmjenu umjetnika, kazališnih produkcija, mobilnost kazališne publike, razvoj suvremene drame te zagovara kazališnu umjetnost i kazališta u dijalogu s institucijama Europske unije. Više informacija na www.etc-cte.org!

Djelatnost Europske kazališne konvencije i njezine aktivnosti zajednički financiraju kazališta članovi. Rad ETC-a utemeljen je uz pomoć Kulturnog programa Europske unije.

Konferencija se održava u Zagrebačkom kazalištu mladih i, osim službenog dijela, imat će iznimno zanimljive govornike. Primjerice, Stefana Kaegija iz Rimini Prokolla, dobitnika Europske kazališne nagrade i druge. U ime Hrvatske govorit će redatelji Ivica Buljan i Bobo Jelčić, te dramaturg Goran Ferčec. Bit će prikazane predstave ZKM-a:  „Galeb“ redatelja Bobe Jelčića,  „Tartuffe“ redatelja Jerneja Lorencija, „Sada je, zapravo, sve dobro“ Olje Lozice i „Žuta crta“u režiji Ivice Buljana  te „Zločin i kazna“ redatelja Zlatka Svibena i „Candide ili optimizam“ redatelja Krešimira Dolenčića, GDK Gavella.    

Sveukupno dolazi oko 60 ravnatelja prestižnih europskih kazališta, dramaturga, redatelja, producenata, novinara iz Njemačke, Francuske, Belgije, Finske, Norveške, Švicarske, Slovačke, Rumunjske, Albanije, Srbije, Crne Gore.   

(Za domaćina ovog foruma koji se organizira dvaput godišnje Zagreb je odabran jer je Hrvatska od 1. srpnja članica Europske unije.)

Izvor: ZKM