Preskočite na glavni sadržaj

Časopis 'Rolling Stone' od sada i na hrvatskom jeziku

Časopis 'Rolling Stone', jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih svjetskih glazbenih časopisa, od sada je dostupan i na hrvatskom jeziku, a njegovo prvo izdanje donosi razgovore s nizom protagonista domaće glazbene, ali i šire umjetničke scene, te brojne teme o filmu, kazalištu i politici.
vrijeme: 21.10.2013.
url: https://www.facebook.com/RollingStoneHrvatska

Magazin Rolling Stone pokrenut je 1967. u San Franciscu, a njegov osnivač i do danas glavni urednik je Jann Wenner. Licencna izdanja toga časopisa danas izlaze u više od 20 zemalja svijeta, a glavna urednica njegova hrvatskog izdanja je Ela Radić.

Časopis koji već 45 godina pomiče granice izdavaštva, novinarstva i fotografije, za čiju su se naslovnicu fotografirale i intervjue davale najveće svjetske zvijezde, od Johna Lennona (čija je fotografija izašla na prvoj naslovnici prvog izdanja časopisa u studenome 1967.), Madonne i Brucea Springsteena, do Baracka Obame, osim glazbenim temama, bavi se i filmom, televizijom, sociološko-društvenim temama, pa čak i političkima.

List donosi analizu rock scene u regiji kroz razgovore s Goranom Baretom, Zoranom Predinom, Rambom Amadeusom, članovima Dubioze kolektiva, Superhiksa i Van Gogha. Kroz primjer Marijinog zakona nedavno donesenog u Srbiji uspoređuje hrvatsko i srpsko sudstvo, donosi priču o povratku Michaela J. Foxa na male ekrane, govori o popularnosti američkog repera Macklemorea i američko-kanadskog kantautora Robina Thickea. Bavi se također fenomenom Severine, genijalnošću francuskog Dj dvojca Daft Punk, a tu su i razgovori s kazališnim redateljem Oliverom Frljićem, Petrom Beluhanom iz Mayalesa, te još niz tema.

Prvi broj hrvatskog izdanja, koji se na kioscima može kupiti od 18. listopada, sadrži i kolumnu objavljenu u tome časopisu u povodu izlaska njegova tisućitog broja u svibnju 2006. U njoj Jann Wenner govori o počecima Rolling Stonea, doprinosu slavne fotografkinje Annie Leibovitz, koja je postavila standarde fotografija za sve naslovnice toga časopisa do danas, snimivši za njega impresivne 142 naslovnice, od kojih su neke ušle u povijest.

Mnoge od njih izazivale su brojne polemike, poput one iz studenoga 1968. koja prikazuje Johna Lennona i Yoko Ono nage s leđa. Fotografija je proglašena pornografijom, izazvavši niz rasprava, kao što je to bio slučaj kada je u kolovozu ove godine na naslovnici osvanulo milo lice "Bostonskog bombaša" Džhohara Carnajeva. No, iako je javnost masovno pozivala na bojkot časopisa, pa je čak pokrenuta i Facebook stranica s tom misijom, Rolling Stone je zabilježio rast prodaje te publikacije za preko sto posto.

Čast da bude na naslovnici prvog broja hrvatskog izdanja Rolling Stonea dobio je kontroverzni rocker Goran Bare koji je prikazan kako grize omotnicu albuma "Smell of Female" američkog garage punk sastava The Cramps iz 1983.

Kvalitetan sadržaj domaćim ljubiteljima glazbe u hrvatskom izdanju popularnog časopisa donosi tim od devet novinara, a prijevode i lekturu stranih tekstova potpisuje Višnja Grgić. (Hina)