Preskočite na glavni sadržaj

Revija malih književnosti - Makedonija

Revija malih književnosti - Makedonija
Udruga za promicanje kultura 'Kulturtreger' i klub Booksa i ove godine organiziraju književni festival - Reviju malih književnosti, na kojoj će ovoga puta gostovati mladi autori iz Makedonije. U četvrtak, 17. i petak, 18. listopada, zagrebačkoj će se publici predstaviti četvoro mladih makedonskih pisaca i jedna spisateljica: Vladimir Martinovski, Andrea Jankovski, Kalina Maleska, Žarko Kujundžiski i Ivan Antonovski.
vrijeme: 17.10.2013.
mjesto: Croatia, Dubrovnik
url: http://www.thebestinheritage.com
Uz njih, u Katalogu Revije objavljeni su radovi još petoro autora i autorica: Rumene Bužarovske, Igora Krajčeva, Snežane Mladenovske Anđelkove, Zvonka Taneskog i Jovice Tasevskog – Eternijana. Tekstove makedonskih književnika preveli su studenti i studentice južne slavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom Ivice Bakovića.

U svrhu odabira autora koje će Revija ugostiti, svake se godine odabire partner iz zemlje koja se predstavlja na Reviji a koji je zadužen za selekciju autora. Ove godine taj je posao odradio poznati makedonski pisac i profesor književnosti Venko Andonovski koji će također gostovati na Reviji i koji za svoje mlađe kolege kaže: 'Svi su oni prevedeni na više stranih jezika što je dokaz da su se lakše probijali van svoje matične, nacionalne književnosti. Upravo to je razlog zašto sam se kao njihov stariji kolega odlučio za ovu selekciju. Oni su, jednostavno, budućnost makedonske književnosti i, u ovom trenutku, znak njezine velike rekonstrukcije.'

Revija malih književnosti, koja se ove godine održava po deveti puta, zamišljena je kao festival predstavljanja suvremenih autora mlađe generacije iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj nisu objavljene knjige. Na festivalu su dosad predstavljeni mladi autori i autorice iz Bosne i Hercegovine (2005), Slovenije (2006), Crne Gore (2007), Bugarske (2008), Srbije (2009), Rumunjske (2010), Kosova (2011) i Grčke (2012).

Program festivala je sljedeći:
Četvrtak, 17.listopada, u 19 sati, klub Booksa
Otvaranje Revije, sudjeluju Venko Andonovski i Kruno Lokotar, moderira Miljenka Buljević. Poeziju čitaju Vladimir Martinovski i Ivan Antonovski
Glazba: zbor Čipkice

Petak, 18.listopada, u 19 sati, klub Booksa
Edo Popović razgovara sa Žarkom Kujundžiskim
Ivana Simić Bodrožić razgovara s Kalinom Maleskom
Dinko Telećan razgovara s Andreom Jankovskim
Nakon razgovora, gosti iz Makedonije će čitati svoje prozne tekstove
Glazba: Vladimir Martinovski

Autori će čitati na makedonskom, uz projekciju hrvatskih prijevoda njihovih tekstova.