Preskočite na glavni sadržaj

Novootvorena digitalizirana kina u Sisku i Koprivnici

U petak, 27. rujna, svoja vrata su otvorila digitalizirana kina u Sisku i Koprivnici. Radi se o kinima koja su zahvaljujući projektu Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, koji je pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Ministarstvom kulture i lokalnim upravama, opremljena najnovijom kinoopremom.
vrijeme: 27.09.2013.
mjesto: Belgium; Brussels
url: http://www.designvlaanderen.be

Na svečanom otvaranju u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine sudjelovala je pomoćnica Ministrice kulture Republike Hrvatske Vesna Jurić Bulatović, koja je pritiskom na tabletu pokrenula projekciju filma. Prema riječima voditelja Filmskog centra Doma kulture Daniela Pavlića projekcija je izazvala dosad nezapamćen interes među gledateljima. Danas je već peti dan rada digitaliziranog kina, a mi svakodnevno produžujemo i ponavljamo projekcije jer su gužve velike. Od petka bilježimo oko 1600 gledatelja, što znači da smo imali nekoliko potpuno rasprodanih projekcija. Najviše smo se iznenadili u nedjelju, kada smo vidjeli da ljudi stoje u redu ispred kina na kiši kako bi kupili svoju ulaznicu, a dvorana nam je bila već puna, zbog čega smo dodali smo još jednu projekciju filma. Zaista ne pamtim kada smo zadnji put imali ovakvu gužvu i ovako zadovoljnu publiku.

Kino je otvoreno projekcijom hit-filma 'Štrumfovi 2', što je izazvalo interes i gledatelja iz okolnih gradova. Jučer su nam došli autobusi iz Hrvatske Kostajnice s najmlađima kojima je to i bio prvi posjet kinu. Reakcije su bile izvanredne – djeca vole kino i na ovaj način smatram da ih educiramo i navikavamo na filmsku kulturu i posjetu kinodvorana, izjavio je Pavlić.

Istoga je dana svečano otvoreno i digitalizirano Kino Velebit u Koprivnici, jedno od najposjećenijih nezavisnih kina u Hrvatskoj. U čast otvaranja organiziran je otvoreni dan za posjetitelje s besplatnim projekcijama filmskih hitova. Predstavljanje projekta održano je dan prije, a na njemu su sudjelovali zamjenica gradonačelnice Melita Samoborec, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, ravnatelj gradskog Pučkog otvorenog sveučilišta Josip Nakić Alfirević i voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača Tina Hajon.

Gospodin Nakić Alfirević najavio je još bolju programsku shemu u kojoj će se, osim američkih filmskih hitova, prikazivati i mnogi naslovi iz europskih i ostalih svjetskih kinematografija, dok će poseban naglasak biti stavljen na nacionalnu produkciju. Kino Velebit godišnje bilježi između 30.000 i 35.000 posjetitelja, a očekuje se da će taj broj zahvaljujući novoj tehnologiji i kvalitetnom programu rasti iz godine u godinu.

Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. - 2014. i strateški projekt koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača, a zahvaljujući ugovorom predviđenim programskim obavezama, među ciljeve projekta spadaju i povećanje gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama.

Izvor: HAVC