Preskočite na glavni sadržaj

Muzej Turopolja ima novi izložbeni prostor

Stari fijaker kojim su se posljednje vlasnice do smrti vozile ulicama Donje Lomnice ponovno stoji podno stepenica stare kurije, sagrađene 1806. Otkako je brigu o njoj preuzeo Muzej Turopolja, kurija Modić – Bedeković počela se od temelja sanirati. Namještaj, star više od sto godina, iznesen je van, potpuno restauriran, a danas se, nakon sedam godine, otvara za javnost.
url: http://www.muzej-turopolja.hr
Posjetitelji će se od 13 do 17 sati moći vratiti u 19. stoljeće, a u isto vrijeme to mogu učiniti i sutra.

- U obnovu je uloženo tri milijuna kuna, a imamo posla za još pola milijuna kuna – kazala je ravnateljica Margareta Biškupić te dodala da je obnovu financirao grad Velika Gorica i Ministarstvo kulture. Dok se šeće zdanjem, tragovi života dviju blizanki, koje su umrle sedamdesetih, još se vide. Pianino na kojem je svirala u glazbu zaljubljena Vilma Bedeković ponovno je ugođen, dok na zidovima vise radovi njezine sestre Milke, amaterske slikarice. Na dovratniku vidljivi su grafiti koji svjedoče o kućnom običaju mjerenja visine djece, a lastavičje gnijezdo, koje su sestre stavile na registarsku oznaku iz 20. stoljeća, još stoji uza stropnu gredu.

Kurija je spominjana u djelima M. J. Zagorke, a u nju su dolazili i A. G. Matoš, August Šenoa, Zlatko Baloković, a tamo se okupljalo i turopoljsko plemstvo.

Autorica: Petra Balija

Izvor: Večernji list