Preskočite na glavni sadržaj

Grožnjan ex tempore: Glavna nagrada u Rijeku

Umjetnica Silvana Konjevoda iz Rijeke, s radom naslovljenim 'Grožnjansko nebo', pobjednica je ovogodišnjeg 19. izdanja ex temporea, održanog u nedjelju u Grožnjanu. Glavnu nagradu – 2.500 eura – uručio joj je predsjednik Talijanske unije Furio Radin.
vrijeme: 29.09.2013.
mjesto: Grožnjan
Drugu nagradu od 1.500 eura osvojio je Hari Vidović iz Roča s radom 'Damsko čavrljanje', a treću od 1.000 eura Damir Stojnić iz Rijeke za djelo 'Enciklopedija DNK'. Isti iznos, koji je osigurala Općina Grožnjan, dobio je Bojan Šumonja iz Pule. Uručene su i sponzorske nagrade, također od po 1.000 eura, i to Marku Brajkoviću iz Grožnjana, Brunu Paladinu iz Rijeke, Milanu Marinu iz Umaga i Gudrun Zikuling iz Austrije.

Na ovom izdanju sudjelovalo je ukupno 494 autora koji su pečatirali 586 platna, od kojih je na natjecanje predan 451. Samostalnu izložbu u grožnjanskoj galeriji Fonticus osvojila je Austrijanka Josefine Blaich, a 'Arte Residence Monte Istria' dobila je Fulvia Zudič iz Pirana. Nagradu je umjetnici osobno dao istarski župan Ivan Jakovčić koji joj je ponudio izložbu u svom selu Sv. Juraj kod Grožnjana.

Predsjednica ocjenjivačkog suda bila je prof. Nataša Šegota Lah, a s njom su radili likovni kritičari Enzo Santese, Stane Bernik, Eugen Borkovsky i Bruno Chersicla.

Među uzvanicima koji su dijelili nagrade bili su još generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani, ravnatelj tršćanskog Narodnog sveučilišta Alessandro Rossit, članica poglavarstva Talijanske unije zadužena za kulturu Marianna Jelicich Buić, predsjednik lokalnog ZT-a Mauro Gorjan i brojni drugi na čelu s načelnikom Grožnjana Rinom Dunišem koji je istaknuo da su ovom manifestacijom uspješno zaključili još jedno Grožnjansko kulturno ljeto.

U kategoriji mladih sudjelovalo je 19 natjecatelja, a ocjenjivali su ih Paolo Cervi Kervischer, Ornella Boseglav i Marko Zelenko. Prvu nagradu i bon za kupnju od 200 eura dobila je Riječanka Lana Gržetić, drugi bon od 150 eura osvojio je David Naglić iz istoga grada, dok je trećeplasirani Luca Pistrin iz Trsta, koji je dobio bon u vrijednosti od 100 eura. Općina Grožnjan osigurala je još jedan bon od 100 eura, koji je dobio Tršćanin Alberto Perossa.

Osim slikarskog dijela, program su nadopunila druga događanja, poput kazališne predstave, koncerta violinista Roka Kleve Ivančiča u subotu i trija Šaltin i limene glazbe ZT-a Buje u nedjelju, te izložba i degustacija crnih vina Bujštine, gljiva i istarskog bijelog tartufa.

Autorica: Tanja Kocijančić

Izvor: www.glasistre.hr