Preskočite na glavni sadržaj

Program ARTUR (Arhitektura i turizam)

U ponedjeljak, 30. rujna, s početkom u 11 sati, u hotelu Double Tree, Zagreb, održava se okrugli stol programa ARTUR (Arhitektura i turizam). Program ARTUR iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba, u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre, čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.
vrijeme: 30.09.2013. 11,00
mjesto: Zagreb; Hotel Double Tree, Ulica Grada Vukovara 269a
Ovogodišnja tema ARTURA – Turistički prostor: Grad i regija – bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Temeljna pretpostavka u oblikovanju ove teme bila je važnost razvoja turizma i kulturne ponude u gradovima kao nositeljima razvoja cjelogodišnjeg turizma kako u samim gradovima tako i u pripadajućim regijama. Odnosi gradova i regija detaljnije će se razrađivati na primjerima Zagreba, Dubrovnika, Zadra i Pule gdje su u različitim slučajevima turistički potencijali gradova veći ili manji u odnosu na njihove regije, te će se kroz tri interaktivne i multidisciplinarne radionice doći do preporuka na koji je način moguće uravnotežiti te odnose te dignuti ukupne turističke potencijale.

Program počinjemo okruglim stolom u Zagrebu 30. rujna 2013. kojim želimo započeti raspravu na ovu temu te od najznačajnijih dionika u hrvatskom turizmu dobiti njihove poglede i smjernice za daljnji razvoj programa i teme. Pored Ministarstva turizma očekujemo i aktivno sudjelovanje najviših uzvanika iz Ministarstava kulture, gospodarstva, graditeljstva i prostornog uređenja, predstavnika gradova i županija, te njihovih turističkih zajednica, kao i partnera na programu.

Istom prigodom otvorit će se poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom se žele istaknuti najbolji primjeri u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma.

Temu ćemo zaključiti konferencijom koja će se održati u Zagrebu u ožujku 2014. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica, osvrnuti se posebno na primjer svakog grada iz programa i dati preporuke za konkretne slučajeve s ciljem jačanja pozicije cjelogodišnje turističke destinacije te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR.

Sudjelovanje na okruglom stolu je besplatno ali je dolazak potrebno potvrditi do petka 27.09.2013. do 14:00h na mail adresu aleksandra.uhernik@d-a-z.hr.