Preskočite na glavni sadržaj

Filmska večer Nenada Dizdarevića u kinu 'Tuškanac'

Ove je subote, 28. rujna, gost kina 'Tuškanac' poznati bosanskohercegovački filmaš Nenad Dizdarević. Njegov najznačajniji film, 'Magareće godine' iz 1994. bio je bosanski kandidat za Oscara 1995. te dobitnik više međunarodnih nagrada, među kojima se ističe Zlatna palma na festivalu mediteranskog filma u Valenciji. Suosnivač je sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, kao i suosnivač Sarajevske filmske akademije na koju je doveo i Belu Tara.
vrijeme: 28.09.2013. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.filmski-programi.hr

Film 'Magareće godine' je snimljen prema najpoznatijem istoimenom dječjem romanu Branka Ćopića, i priča je o djetinjstvu i gimnazijskim danima u Bihaću prije Drugog svjetskog rata. Glavni lik je pisac koji kao narator (Rade Šerbedžija) prati i komentira prve ljubavi, prva traženja i dokazivanja svojih prava, sve važne događaje u vremenu kada djeca prestaju biti djeca, a nisu još odrasli ljudi.

Film je sniman 1991. pred samo bombardiranje i okupaciju Sarajeva, a Dizdarević ga je dovršio u Parizu. U razdoblju montaže i postprodukcije filma Dizdarević je snimio i dokumentarac  'Četvrti dio mozga' koji je filmska priča o djeci koja su igrala u filmu 'Magareće godine', a rat ih je raspršio svuda po svijetu. Uz ovaj dokumentarac bit će prikazana i reportaža japanske televizije 'Lost teens' o Dizdarevićevoj potrazi za malim glumcima iz 'Magarećih godina' koji su se raspršili po svijetu, 'Lost teens' prati snimanje 'Četvrtog dijela mozga'.

Raspored događanja:

19:00 Magareće godine
Razgovor s redateljem
Lost teens
Četvrti dio mozga