Preskočite na glavni sadržaj

Dva milenija Dalmacije – foto izložba

U petak, 27. rujna, u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, otvara se tradicionalna Klupska izložba fotografija – ove godine pod nazivom 'Dva milenija Dalmacije'. Izložba traje do 14. listopada 2013.
vrijeme: 27.09.2013. 20,00
mjesto: Taipei, Taiwan
url: http://www.9s.org.tw/en/index.html
Ovogodišnja Klupska izložba Fotokluba Split posvećena je obilježavanju dva milenija od prvog spomena imena i ustoličenja regije Dalmacija kao rimske provincije, što je ujedno i najstariji spomen jedne regije na ovom području, a temelji se na zapisu cara Augusta. Otvorenje izložbe biti će ususret blagdanu Sv. Jeronima zaštitnika Dalmacije i prevoditelja Biblije na latinski jezik. Sv. Jeronim jedan od najpoznatijih svetaca rođen je u gradu Stridonu na području rimske provincije Dalmacije u 4. stoljeću.

Natječaj je bio organiziran u tri teme vezane uz Dalmaciju: Svakodnevni život, pejzaž i kulturna baština, te portret. Žiri u sastavu: dr.sc. Joško Belamarić, Damir Šarac i Jakov Prkić, odabrao je za izložbu 101 fotografiju od 52 autora.

Nagrada za najbolju fotografiju – Marijo Bašić: Tajanstvena Dalmatinka.

Kategorija: Pejzaž i kulturna baština
1. Nagrada za fotografiju – Velimir Bešić: Kornat
1. Nagrada za fotografiju – Andrija Vrcan: Kalvarija
2. Nagrada za fotografiju – Nedjeljko Prološčić: Peručko jezero - trk na vodu
2. Nagrada za fotografiju – Lili Zaneta: Bez naslova
3. Nagrada za fotografiju – Ivana Miletić: Cik-Cak 3
3. Nagrada za fotografiju – Duje Klarić: Komiška tradicija

Nagrada za kolekciju – Marijo Bašić: Dioklecijan

Kategorija: Portret
1. Nagrada za fotografiju – Marijo Bašić: Tajanstvena Dalmatinka
2. Nagrada za fotografiju – Duje Klarić: Plamenko
3. Nagrada za fotografiju – Branimir Žuvan: Djevojka među slikama

Kategorija: Svakodnevni život
1. Nagrada za fotografiju – Zvonimir Barišin: Skokovi u more u Kaštelima
2. Nagrada za fotografiju – Nikša Smoje: Briškula i trešeta
3. Nagrada za fotografiju – Lidija Lolić: Noćna smjena

Pohvala za najboljeg stranog autora: Jean Claude Gracia

'Ej, Dalmacija... Na prvi pogled stina na stini, dikoje poljce, stari gradovi šta vonjaju po umideci i pusta sela, umoran i grintav svit, modra ravnica i po njoj razbacani škoji. To ti je to. Mižerja. Dvi ijade godin jada.

Na prvi pogled, na prvi klik nema ti se za šta uvatit oko, nemaš zbog čega dizat objektiv, na koga blicnit. Smiriš li se, pričekaš li, lagano će te upit, rastopit u  svome medu, i vidit ćeš madone, čiste i grišne, njihove oči, ruke i nakit. Vidit ćeš ljude, žilave, naborane, začuđene i sumnjičave, zaigrane i jidne. Vidit ćeš mriže, brode, crikve i careve, palače i dvore, tovare i ubotnice, vidit ćeš kale i vale, nova svitla i stare sjene. Progledat ćeš gori na kopnu i doli pod moren.

I kad jednom digneš pogled, kad jedanput izoštriš objektiv nikad ga više nećeš tit spustit. Takva je Dalmacija. Valja je dobro pogledat. Na drugu i na treću, na desetu. Pa klik-klik-klik. Obisit na zid, štampat u libar. Ili čuvat pa podilit sa svima na izložbi u Fotoklubu. Evala jon bilo!' Damir Šarac