Preskočite na glavni sadržaj

Završetak uređenja Arheološkog parka u Rijeci ove jeseni

Arheološki park na mjestu nalazišta kasnoantičkoga kompleksa u najužem središtu Rijeke bit će završen, kako se očekuje, ove jeseni, rekao je autor projekta arhitekt Nenad Fabijanić, ističući kako je riječ o trenutačno najsloženijemu i najzanimljivijem gradilištu u Hrvatskoj.
mjesto: Rijeka
Novi Arheološki park bit će spoj 3. i 21. stoljeća i prikazat će sve slojeve povijesti, od rimskog naselja Tarsatice, a ujedno će postati novi javni gradski prostor, rekao je Fabijanić i izrazio nadu da će se riječki umjetnici intenzivno koristiti tim prostorom za predstave, performanse i druga zbivanja.

Završetak radova na uređenju Arheološkog parka očekuje se ove jeseni, rekao je Fabijanić i dodao da su se radovi produžili zbog nalaza novih antičkih ostataka koje je trebalo arheološki obraditi i konzervirati.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako se na tome mjestu najbolje vidi slojevitost Rijeke. Vrijedni rimski ostatci tim se projektom žele predstaviti uz minimalne intervencije, rekao je. Istaknuo je da je Rijeka u uređenje Staroga grada u svojemu središtu u proteklih deset godina uložila oko 31 milijun kuna, a uz uređenje Arheološkog parka i ulaganja u dio projektne dokumentacije, ukupna ulaganja u uređenje Staroga grada premašuju 40 milijuna kuna.

Projekt uređenja Arheološkog parka obuhvaća nalazište građevine rimskoga vojnog zapovjedništva principija te okolne površine i ulice. Principij je izgrađen u drugoj polovici 3. stoljeća, a srušen je početkom 5. stoljeća.

Radove izvodi zajednica ponuditelja izabrana na javnom natječaju, a čine je GP Krk, Fidal iz Rijeke i Kamen iz Pazina.

(Hina)