Preskočite na glavni sadržaj

Iz zagrebačkog ateljea u Japan

U japanskom gradu Azumino, u Chihiro Art Museumu, otvorena je izložba 'Chihiro Art Museum Collection – Artist's Ateliers', na kojoj se predstavljaju i radovi Andreje Petrlik Huseinović. Izložba traje do 30. studenog 2013.
vrijeme: 20.09.2013.
mjesto: Azumino, Japan; Chihiro Art Museum
url: http://www.chihiro.jp
Osim originalnim ilustracijama umjetnici su se predstavili najdražom fotografijom iz ateljea i kratkom pričom kojom će svom djelu dodati i duh svojeg malog svemira u kojem stvaraju, ulice, grada. Predstavljeno je 25 umjetnika iz 20 zemalja. Većina njih najpoznatiji su svjetska imena ilustracije kao Maurice Sendak, Eric Carle, Anthony Browne, Bernadette Watts, Dušan Kally, Kveta Pačovska.

Andrea Petrlik Huseinović predstavila se ilustracijama iz 'Alice u zemlji čudesa', (Kašmir promet, Zagreb) i pričom Zašto volim Zagreb – tu su moje boje, moja ljubav, moj svemir. Za 'Alicu u zemlji čudesa' i 'Plavo nebo' nagrađena je Zlatnom plaketom na 19. BIB-u (Bijenale ilustracija Bratislava) a desetak originala iz obje slikovnice od 2004. dio su Međunarodne zbirke Chihiro Art Museuma, Azumino.


Akademska slikarica Andrea Petrlik Huseinović dobitnica je pet nagrada za ilustriranje. Najdraži joj je Grand prix u Japanu za autorsku slikovnicu 'Ciconia Ciconia' – o Čigočkoj bijeloj rodi koja putuje u dalek svijet. Autorske slikovnice prevedene su joj na japanski, francuski, njemački, kineski, korejski, ruski, slovenski, perzijski, talijanski. Ilustrirala je preko pedesetak slikovnica za domaće i strane izdavače. Već nekoliko godina surađuje sa I Theatrom – kazalištem za djecu iz Singapura.

Chihiro Art Museum, Azumino ima zbirku od 26.750 originalnih ilustracija 203 umjetnika iz 33 zemlje. Chihiro Art Museum, Azumino i Tokyo posvećeni su poznatoj japanskoj umjetnici i ilustratorici Chihiro Iwasaki čiji je cilj bio kroz umjetnost promicati mir, ljubav i sreću za svu djecu svijeta.