Preskočite na glavni sadržaj

Apoteka: SofijaSilvia i Ibro Hasanović

Danas, 20. rujna, u 20 sati, u Apoteci - prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, otvara se izložba fotografije SofijeSilvije i videa  'Spectre'  Ibre Hasanovića. Izložba ostaje otvorena do 10. studenog.
vrijeme: 20.09.2013. 20,00
mjesto: Vodnjan; Apoteka
url: https://www.facebook.com/ApotekaProstorZaSuvremenuUmjetnost
Radovi SofijeSilvije i Ibre Hasanovića ostvaruju specifičan odnos prema prošlosti, kroz romantizirane narative i elemente nostalgije, predstavljaju mjesta gdje se susreću memorija, vrijeme, prošlost, imaginacija. Slika nostalgije, tvrdi Svetlana Boym, slika je kolizije prošlosti i sadašnjosti, imaginacije i stvarnosti. SofijaSilvia predstavlja se 'Sobama', fotografskom serijom interijera iz ciklusa 'Tihi otoci', realiziranog na Brijunima, a Ibro Hasanović videom 'Spectre' koji se formira putovanjem kamere unutrašnjim prostorima vojnog broda Galeb.

Prostori koje prikazuju, ispražnjeni ljudskog prisutstva, predstavljaju gotovo mitska mjesta u kojima je sjećanje upisano u ostacima slavne povijesti, kao mjesta pretvaranja privremenog u vječno. 'Duhovi' Galeba i brijunskih soba zauzimaju ispražnjeno društveno i ideološko mjesto u vrijeme dok se  nazire njihova sudbina - da postanu komodificirana turistička atrakcija. Kustosica je Branka Benčić.

Ibro Hasanović (1981) živi i radi u Bruxellesu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i na Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains u Francuskoj. Središnje teme njegovih radova - filmova, videa, fotografija i instalacija su individualna i kolektivna memorija. Izlagao je u Turku Museum, Finska (2012); Open Space, Beč; SPACE, Bratislava; Galleria A+A, Venecija; 52 Oktobarski salon, Beograd; Panorama 13, Le Fresnoy; Mestna Galerija Ljubljana; Galerija P74,Ljubljana (2010), Galleria d'Arte Moderna Palazzo Forti, Verona; Galerija Galženica, Velika Gorica, Tobačna, Ljubljana; Busan Metropolitan Art Museum, Južna Koreja.

SofijaSilvia diplomirala je fotografiju na FAMU u Pragu, te magistrirala na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu: MMSU Rijeka, galerija PM (Zagreb), Umjetnički paviljon (Zagreb), Gliptoteka, (Zagreb), galerija Zuccato (Poreč), Camera Austria (Graz), te Londonu, Pragu. O njezinom fotografskom radu HRT je realizirao dva dokumentarna tv-filma. Organizirala je simpozij o fotografiji na Brijunima, te uz Iliju Smiljanića suosnivačica je i voditeljica galerije Singular u Puli. Živi i radi u Puli.