Preskočite na glavni sadržaj

Posljednji koncert Festivala orgulja zagrebačke katedrale

Na posljednjem koncertu Festivala orgulja zagrebačke katedrale u subotu, 21. rujna, španjolska orguljašica Ana Belen Garcia praizvest će djelo hrvatskoga skladatelja i pijanista Brune Vlaheka.
vrijeme: 21.09.2013.
mjesto: Munich, Germany
url: http://www.ijb.de/

Vlahek je za Choral Phantasie "Bereitet dem Herr den Weg" osvojio prvo mjesto na 23. natjecanju skladbi za orgulje Cristobal Halffter 2012., a nakon Zagreba djelo će biti praizvedeno i u Španjolskoj.

Ana Belen Garcia, orguljašica crkve Santa Maria del Coro u San Sebastianu, na koncertu će izvesti i djela nepoznatih španjolskih skladatelja iz 18. stoljeća te "Ezpata dantza" N. Hakima, Fantaziju u A-duru C. Francka i Lisztove "Funerailles".

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek rodio se 1986. u Zagrebu, gdje je u dobi od devet godina dobio prvu pouku klavira na Glazbenoj školi Pavla Markovca. Kao četrnaestogodišnjak počinje raditi s pijanistom Vladimirom Krpanom, u čijoj je klasi diplomirao kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije.

Nakon diplome, odlazi u inozemstvo i završava poslijediplomske studije na Konzervatoriju u Lausanni kod Jeana-Francoisa Antoniolija te na Hochschule fuer Musik kod Vasilija Lobanova, gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju.

Pobjednik je mnogih međunarodnih pijanističkih natjecanja, surađuje s istaknutim svjetskim glazbenicima i orkestrima. Njegov skladateljski opus obuhvaća više od 40 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih skladbi raznih žanrova, a djela su mu izvedena u hrvatskim i europskim glazbenim središtima. (Hina)