Preskočite na glavni sadržaj

Grand prix PIF-a ruskoj predstavi 'Medvjed'

Dodjelom nagrada najboljim predstavama i lutkarima u subotu je u Zagrebu zatvoren 46. međunarodni festival kazališta lutaka PIF, a Grand prix ovogodišnjeg festivala dodijeljen je predstavi 'Medvjed' u izvedbi Regionalnog kazališta lutaka Kostroma iz Rusije.
vrijeme: 14.09.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.pif.hr/

Predstavi nastaloj prema romantičnoj priči Antona Pavloviča Čehova o dvoje osamljenih ljudi koji jako žele nešto promijeniti, ali se previše boje poduzeti prvi korak, u režiji Vladimira Biryukova, glavnu nagradu "Milan Čečuk" za najbolju predstavu jednoglasno je dodijelio međunarodni žiri u sastavu Liliana Bardijewska (Poljska), te Želimir Ciglar i Marija Leko (Hrvatska).

Obrazlažući nagrade na večerašnjoj svečanoj dodjeli u Sceni Travno, Ciglar je naglasio kako se 12 predstava službene konkurencije međusobno razlikuje i tematski i u dramaturškoj razrađenosti.

"Neke se predstave temelje na književnim klasicima, a neke razmatraju već poznate teme na neki novi način, ispričane u nekoj novoj estetici. Autori i izvođači koriste pritom razigranost mnogovrsnih lutkarskih tehnika, kazuju kako je važno obraćati se djeci ali i odraslima u osobitom mediju koji je svima blizak", kazao je.

No, ono što je važno je nastojanje da se pokažu ideje novih naraštaja, njihova zaigranost i svježina interpretacije, naglasio je Ciglar, te poručio: "Vidjeli smo jasno što znači kad se govori jezikom lutke koji svi razumiju".

Sve su odluke o nagradama donesene jednoglasno, a čak tri nagrade žirija osvojilo je Kazalište lutaka Zadar za predstavu "Zvjezdica" – za glazbu (Tomislav Pehar i Davor Grzunov), za oblikovanje svjetla (Ivo Nižić i Frane Papić), te Nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom.

Predstava "Carmen" u izvedbi Vologodskog regionalnog kazališta lutaka Teremok iz Rusije odnijela je dvije nagrade - za tehnologiju lutaka (Viktor Antonov) i za koreografiju (Natalia Petrova-Ruda).

Nagrada žirija za režiju pripala je Michaeli Homolovoj za režiju predstave "Budulinek" u izvedbi Naivnog kazališa Liberec iz Češke, a Svila Veličkova dobila je nagradu za scenografiju u predstavi "Slike s izložbe" Kazališta lutaka Niš iz Srbije.

Dodijeljene su i dvije ravnopravne nagrade za animaciju – predstavi "Život sna o sjenama" Kazališta sjena Shen Xiao iz Kine, te Peđi Gvozdiću i Giuliu Settimu za predstavu "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Jednakovrijedne nagrade za kolektivnu animaciju dobila su poljska kazališta Teatar Figur iz Krakova za predstavu "Umjetnička rukotvorina" te predstava "Davno, davno u Warmii" Lutkarskog kazališta Olsztyn, koje je dobilo i nagradu za kreaciju lutaka.

Nagradu dječjeg žirija dodijelio je žiri u sastavu Katarina Bulović, Lovro Cvijić i Marta Defar predstavi "Još si zelen" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

U svojem 46. izdanju PIF je ugostio dvanaest kazališta iz sedam zemalja, a okupio je više od dvjesto vrhunskih majstora lutkarstva koji su na nekoliko gradskih lokacija od 10. do 14. rujna izveli ukupno 17 predstava u 27 izvođenja. Festivalska je događanja ove godine posjetilo više od 7,5 tisuća ljudi.

Nakon dodjele i izvan konkurencije izvedena je predstava "Pekel na zemli", ispitna produkcija Filipa Eldana, Nikše Eldana i Nine Pavlekovića, studenata III. godine studija glume i lutkarstva Umjetničke akademije Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. (Hina)