Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovci – najstariji europski grad

U sklopu stalnog arheološkog postava vinkovačkog Gradskog muzeja otvorena je izložba 'Vinkovci – najstariji europski grad', koju je šira hrvatska javnost već imala prigodu vidjeti 26. lipnja u Zagrebu, kada je postavljena povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
vrijeme: 12.09.2013.
mjesto: Vinkovci; Gradski muzej Vinkovci, Trg Bana Josipa Šokčevića 16
url: http://muzejvk.hr
Autor izložbe, arheolog Aleksandar Durman sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta je na otvaranju izložbe istaknuo kako mu je bila namjera 'pokazati Europi da joj ne dolazimo s pinklecom na ramenu, već joj donosimo civilizaciju'.

Napomenuo je da je vinkovačko područje na prostoru od kvadratnog kilometra kontinuirano naseljeno već 8.200 godina, naglasivši da nema naselja u Europi koje ima taj neprekinuti kontinuitet. U Maloj Aziji ima starijih gradova, a samo Jerihon ima duži kontinuitet naseljenosti, no i on ima prekida kroz povijest od 400-njak godina, dodao je Durman.

'Kroz ta prapovijesna i povijesna razdoblja u Vinkovcima nema razdoblja da je život bio prekinut i svaka je kultura ostavila svoj trag', istaknuo je Durman. Dodao je kako je strateški položaj Vinkovaca, kao naselja dostupnog s istoka i juga s uskim prolazom prema tada močvarnom i šumovitom zapadu, uvjetovao naseljavanje davnih ljudi s anadolskih visoravni i poslije Karpata.

Sama izložba u naravi je fotografsko-likovno-tekstualni postav na 38 panoa, koji posjetitelje vodi kroz 8.200 godina i brojne kulture koje su na tlu Vinkovaca ostavile traga. Za razliku od zagrebačke premijere, vinkovačka izložba postavljena je u Stalnom arheološkom postavu gdje mnoštvo artefakata i rekonstruiranih scena iz života prapovijesnih Vinkovčana dodatno upotpunjuje osnovni postav.

Durman je rekao kako su, osim niza europskih gradova koji pokazuju interes da ugoste izložbu 'Vinkovci – najstariji europski grad', za njezino postavljanje zainteresirani Alžir i Peking.

Izložbu je otvorio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, koji je izrazio uvjerenje da vinkovačka arheologija, uz pomoć projekata koji bi se usmjerili i prema EU fondovima, predstavlja i velik turistički i gospodarski potencijal.

(Hina)