Preskočite na glavni sadržaj

Planet 8 alias Operacija Neptun: scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju

Muzički salon Kulture promjene Studentskog centra predstavlja novi projekt skladateljice Mirele Ivičević, naziva 'Planet 8' čija će se premijera održati u ponedjeljak, 16. rujna, u polukružnoj dvorani & TD-a, s početkom u 20 sati. Repriza je na rasporedu 17. rujna, također u 20 sati.
vrijeme: 16.09.2013. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://www.sczg.unizg.hr/

Riječ je o glazbenom, ili točnije o intermedijskoj suiti od osam stavaka u kojoj se zvučno i vizualno odnosno glazbeno i scensko vezuju u neraskidivu, organsku cjelinu, projektu na tragu instrumentalnog teatra kakvim ga je definirao i sâm Mauricio Kagel. Ivičević već u partituru upisuje određene izvanglazbene elemente kao što su dijelovi rekvizite, definirane svjetlosne situacije ili video materijali. Međutim, istovremeno ostavlja puno prostora i samim izvođačima, njihovom snalaženju na sceni, procesu rada u konkretnom prostoru te suradnicima za dramaturgiju, dizajn svijetla, scenografiju i pokret.

Dijete miješanog braka kritičkog i zvučnog doživljaja svijeta. Bliski srodnik instrumentalnog teatra Mauricia Kagela i arhetipskog Neptuna za kojeg se zvuk kao izražajno sredstvo najčešće vezuje. Reciklirajući svat, služi se svime što vidi i čuje, tolerantan, ne cenzurira. Ne štedi, preispituje sve što mu dođe pod ruku, pa i onog tj. onu u čijoj je misaonoj galaksiji nastao. Prirodno je stanište glazbenika koji se zbilje ne boje, već u potrazi za subverzivnom snagom glazbe, od krhotina zbilje i postojećih glazbenih elemenata grade novi zvučno-vizualni svijet. Taj svijet zbunjuje, uznemiruje, nasmijava i hrabri: istovremeno je zrcalo ne uvijek idealne stvarnosti, ali i neiscrpnog izvora mogućnosti njezinog preoblikovanja.

'Planet 8' stoji za Neptun, osmi po redu planet od Sunca, koji na simboličkoj razini predstavlja glazbenike, odnosno njihovu moć utjecaja na emocionalni i kognitivni aspekt percepcije stvarnosti.

Koncept, glazba i tekst: Mirela Ivičević
Savjetnica za scenski pokret: Petra Hrašćanec
Oblikovanje svjetla: Bojan Gagić
Inspicijent i dramaturški savjetnik: Vedran Hleb
Producentica: Davorka Begović
Izvođači: Kaja Farszky (udaraljke), Goran Jurković (saksofon), Dunja Kobas (violina, glas), Marija Lešaja (sopran)

Muzički salon i ove godine nastavlja s produkcijom suvremenih glazbeno-scenskih projekata, prvenstveno mlađih autora. Valja podsjetiti na dosadašnje vrlo uspješne projekte Muzičkog salona i Teatra &TD: komorni balet 'Vodoinstalater' skladatelja Gordana Tudora i redateljice Natalije Manojlović, hvaljen i od glazbene i od kazališne kritike, glazbeno-scenski projekt autorskog trija Aleksandar Stojković, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz pod naslovom 'Malo je dovoljno', koji je također osvojio i kritiku i publiku.

Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene – Muzički salon