Preskočite na glavni sadržaj

Bečka filharmonija 27. rujna otvara sezonu Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija svoju će novu sezonu otvoriti u petak, 27. rujna, nastupom Bečke filharmonije, jednog od najtraženijih orkestara koncertnih dvorana diljem svijeta, koji će pod ravnanjem dirigenta Lorina Maazela, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, izvoditi djela Čajkovskoga i Šostakoviča.
vrijeme: 27.09.2013.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr/

"Ugostiti takav vrhunski orkestar i legendarnu austrijsku, europsku i svjetsku kulturnu instituciju kao što je Bečka filharmonija bit će snažan signal optimizma toliko potreban hrvatskoj kulturi i čitavom društvu. Zagrebačka filharmonija time će učiniti veliki korak u afirmaciji izvrsnosti i biti predvodnik u razvoju i ostvarivanju novih mogućnosti našeg društva u novom kontekstu pripadanja velikoj zajednici i obitelji zemalja Europske unije", priopćila je Zagrebačka filharmonija najavljujući koncert.

"Otvaranje sezone 2013./2014. Zagrebačke filharmonije tako će postati jedan od najvećih kulturnih, a svakako najveći i najznačajniji glazbeni događaj godine u Hrvatskoj", dodaje se u priopćenju.

Bečka filharmonija za svoje je zagrebačko gostovanje odabrala ruski repertoar, pa će tako novu sezonu Zagrebačke filharmonije otvoriti s 3. orkestralnom suitom Čajkovskoga te 5. simfonijom Dmitrija Šostakoviča, oba djela vrlo često na repertoaru toga orkestra. Nastupit će pod ravnanjem maestra Maazela, jednog od najistaknutijih dirigenata današnjice s kojim surađuje već 51 godinu. Američkog dirigenta, violinista i skladatelja, zagrebačka je publika već imala prilike upoznati kada je 1987. ravnao orkestrom Zagrebačke filharmonije na svečanom otvorenju Univerzijade u Zagrebu, gdje je ponovno gostovao prije 7-8 godina s Minhenškom filharmonijom.

Koncert je dio Plavoga ciklusa Zagrebačke filharmonije te su karte tako po uobičajenim cijenama dostupne svim njihovim pretplatnicima, dok je dio karata u slobodnoj prodaji po cijeni od 650 kuna.

Orkestar Bečkih filharmoničara, utemeljen 1842., jedan je od najpoznatijih simfonijskih orkestara svijeta koji po svojoj dugoj tradiciji izvrsnosti i neprestanom njegovanju vrhunske umjetničke kvalitete pripada samome svjetskome vrhu. Orkestar je poznat i po svojim tradicionalnim novogodišnjim koncertima, čiji prijenos iz bečkog Musikvereina svake godine gledaju milijuni ljudi diljem svijeta.

U 72 godine na pozornici, maestro Maazel ravnao je nad gotovo dvjesto orkestara, u ne manje od sedam tisuća opernih i koncertnih izvedbi te je snimio više od tristo ploča. (Hina)