Preskočite na glavni sadržaj

Film ‘Obrana i zaštita’ Bobe Jelčića otvara Dane filma Mostar

Višestruko nagrađivani dugometražni igrani film Bobe Jelčića 'Obrana i zaštita' će u petak, 13. rujna, otvoriti manifestaciju Dani filma Mostar, što će ujedno biti premijerno prikazivanje tog filma u Mostaru.
vrijeme: 13.09.2013.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Mostar
url: https://hr-hr.facebook.com/danifilmamostar

Posebnost ove premijere je u tome što je sam film smješten u suvremeni Mostar i progovara o današnjem stanju toga grada i to kroz prizmu glavnog lika Slavka, sredovječnog muškarca koji je po nacionalnosti Hrvat. Smrt Slavkova starog prijatelja muslimana Đulage izaziva u njemu velike unutarnje dileme – zna da želi i mora poći na sprovod – no ta bi radnja mogla izazvati probleme sa susjedima ili političkim moćnicima. S druge strane, izbjegavanje sprovoda može imati puno dalekosežnije posljedice za Slavka jer u tome slučaju će podbaciti - kao prijatelj i čovjek.

Riječ je o prvom dugometražnog igranom filmu inače cijenjenog kazališnog redatelja Bobe Jelčića u produkciji tvrtke Spiritus movens. Svjetska premijera filma održana je  u veljači u sklopu program Forum 63. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, dok je na 60. festivalu igranog filma u Puli ‘Obrana i zaštita’ ovjenčana sa čak sedam Zlatnih Arena i to za režiju, scenarij, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu, kameru, scenografiju te – veliku Zlatnu Arenu za najbolji film!  

Pored spomenutih, film je osvojio i Oktavijana Hrvatskog društva filmskih kritičara te nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA-e, kao i nagradu Bauer za nabolji film u regiji Motovun Film Festivala te konačno Srce Sarajava za najbolju mušku ulogu te priznanje žirija na Sarajevo Film Festivalu.

U sklopu Dana filma Mostar Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću bit će dodijeljene nagrade ‘Stablo ljubavi’ i to za veliki doprinos u promociji Mostara i Hercegovine.