Preskočite na glavni sadržaj

Tri nova izdanja u Ex librisovoj znanstvenoj knjižnici

Znanstvena knjižnica Ex librisa donosi tri nova izdanja: 'Od estetike do ideologije' Ivice Matičevića, 'Miscellanea' Mirka Tomasovića te 'Desetica' Lucije Ljubić.
url: http://www.exlibris.hr

Najnovije izdanje Ivice Matičevića 'Od estetike do ideologije' objedinjuje sedamnaest tekstova nastalih u proteklih nekoliko godina. I u ovoj prilici, svojim istraživanjima hrvatske književne baštine, autor umnogome pridonosi rasvjetljavanju zaboravljenih i/ili zanemarenih, nerijetko i prešućivanih, autora i pojava te pomno analitički zasijeca u teme iz hrvatskoga ekspresionizma, hrvatske književne kritike i zanemarenih povijesnih odsječaka, kako je to slučaj s nedovoljno istraženim razdobljem hrvatske književnosti i kulture od 1941. do 1945. Za obradu određenih tema bila su nužna dugotrajnija arhivska istraživanja, dok nova čitanja iznose ili drukčije prosudbe ili produbljuju dosad naznačena stajališta književne kritike i hrvatske znanosti o književnosti. Originalan pristup, čitak stilski slog i sustavnost analitičkog opisa više su negoli dovoljnim razlogom da ova knjiga privuče pozornost, ne samo znanstvene, nego i šire kulturne  javnosti.

Knjiga'Miscellanea' Mirka Tomasovića, dugogodišnjeg sveučilišnog profesora i jednog od najvrsnijih prevoditelja klasične literature, trideset i treća je u njegovu opusu. Ali, pribrojimo li tomu nizu i  petnaestak knjiga prepjeva poezije s talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog jezika, tada postaje jasno da  je riječ o neumornom i zaslužnome znanstveniku i prevoditelju, čiji je ukupan rad  nezaobilazan za povijest kroatistike i komparativistike, kao i za povijest hrvatske prijevodne književnosti. I najnovije autorove rasprave (nerijetko polemički intonirane) donose mnoge nepoznate pojedinosti o Krleži, Gaju, Croniji, Tresiću Pavičiću, Begoviću, M. Nikoliću, Milićeviću, Slamnigu, R. Bogišiću i dr. U dodatku posebno su poučna (i duhovito napisana) poglavlja o autorovim iskustvima u prevođenju Petrarce,  Luzitanaca, Tassa, kao i Dantea u paru s Tonkom Maroevićem.

'Desetica' Lucije Ljubić donosi deset kazališnopovijesnih rasprava koje potvrđuju svrhovitost  teatroloških istraživanja i bez obzira na to je li riječ o temama iz tzv. starije hrvatske drame i književnosti, kao što su to 'Došljaci u hrvatskoj renesansnoj drami' i 'Lucićeva Robinja u hrvatskom kazalištu,' ili pak onim novijima poput 'Stari i novi Grad u Dubrovačkoj trilogiji Iva Vojnovića,' 'Šovagovićev Sokol kao slavonski dramski tekst', 'Jalnuševčani Marije Jurić Zagorke kao pučki komad'. Autoričin pristup u svakom od njih uspješno rasvjetljuje biografske crte pojedinih autora, koje opet isprepleće s društvenim,  političkim i  kulturnim prilikama u kojim su djelovali, da bi, naposljetku, iznijela puni i zaokruženi analitički pogled na samo dramsko djelo, njegovo uprizorenje te sve one elemente koji u konačnici čine zaseban oblikotvorni i značenjski model svijeta scenske umjetnosti.