Preskočite na glavni sadržaj

Anna Galtarossa: Duhovi / fantasmi

Samostalna izložba talijanske umjetnice Anne Galtarossa, nastala u suradnji s galerijom Studio La Città iz Verone, održava se od 13. rujna do 1. studenog, paralelno u prostorima Galerije Rigo i Muzeja Lapidarium u Novigradu.
vrijeme: 13.09.2013.
mjesto: Novigrad; Muzej - Museo Lapidarium & Galerija - Galleria Rigo
url: http://www.galerija-rigo.hr
Riječ je o instalaciji pod nazivom 'Duhovi / fantasmi' (2012.) koju čine neobični, taktilni, koloristički intenzivni i mobilni objekti nastali u tragu autoričinog bavljenja spiritualnim temama, te s druge strane - prepoznatljivim građenjem forme uporabnim predmetima i raznim materijalima iz svakodnevice.

'(…) 5 skulptura koje se viseći sa stropa, vrte polako, polako, gotovo neprimjetno. Obješena su to tijela sačinjena od mekih i obojanih  materijala, animirana umjetnička tijela koja nas dodiruju ili koja dodirujemo prolazeći među njima. Tijela – duhovna i spiritualna kako kaže sama umjetnica. Tijela kojima mjerimo svoje vlastito tijelo, a upravo je u tome sažet talijanski aspekt Galtarossinog rada jer mjerenje tijela i prostora talijanska je šifra naše umjetnosti koja ovakvim pristupom održava vezu sa antiknim i koja nikada ne gubi čak ni onda kada prisvaja antiklasične forme i materijale.


Citirajući umjetnicu, to su duhovi, duhovi umjetnosti, ili namjenski nastali od umjetnosti, koji donose ambijentu određenu spiritualnost, ali ne onu sumornu i mračnu spiritualnost sakristija, već  prije onu vedru i svečarsku malog Buddhe i prevrnutog svijeta karnevala: to je njena vizija sretne utopije. Upravo je to ono što pogoduje stvaranju prostora – ambijenta, koji je i sam po mjeri: senzibiliziran, fantazmagoričan prema popularnom jeziku, jezik  kiča, i koji upravo time što je pretjeran i obilat, pretjeran je i obilat ljepotom.' Giacinto Di Pietrantonio

Anna Galtarossa rođena je 1975. godine u Veroni. Živi i radi u New Yorku i S.Pietro Incariano – Verona. Počevši od 2004. godine izlaže  na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inozemstvu. Izložba u Novigradu u znaku je autoričinog  premijernog samostalnog predstavljanja u Hrvatskoj.

Studio la Città osnovana 1969. godine, započela je svoju djelatnost izložbama umjetnika kao što su Lucio Fontana, Piero Dorazio, Mario Schifano, Gianni Colombo. Uz one koji su danas smatrani suvremenim klasicima -  Ettore Spaletti, Gulio Paolini, Alberto Garutti, Pierpaolo Calzorali, Gabriele Basilico, Lynn Davis, Lawrence Caroll, Herbert Hamak, John McCracken, David Simpson, Massimo Vitali, galerija predstavlja i program usmjeren ka internacionalnoj “mladoj” umjetnosti izlažući radove autora među kojima su Victor Alimpiev, Eelco Brand, Arthur Duff, Anna Galtarossa, Jacob Hashimoto, Riyas Komu, David Linberg, Emil Lukas, Hiroyuki Masuyama, Roberto Pugliese, Mikhael Subotzky, Hema Upadhyay, i mnogi drugi. Prostran izlagački prostor  Lungadige Galtarossa, restrukturiran 2007. godine, pruža mogućnost organiziranja ne samo značajnih  izložbi, već i kulturnih događanja koji dovode u vezu suvremenu umjetnost sa raznim formama kreativne ekspresije poput glazbe, književnosti, kazališta i plesa.