Preskočite na glavni sadržaj

Nika Radić – izložba u Puli

Udruga MMC Luka u Puli organizira samostalnu izložbu Nike Radić, pod nazivom 'Poruka', koja se otvara u Galeriji Anex, u petak, 13. rujna, s početkom u 20 sati. Kustosica izložbe je Branka Benčić, a radovi se mogu razgledati do 25. rujna.
vrijeme: 13.09.2013. 20,00
mjesto: Pula; MMC Luka,Galerija Anex, Istarska 30
url: http://www.mmcluka.hr
'Samostalna izložba Nike Radić Poruka dio je novog višegodišnjeg projekta autorice, a izložba u Galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka druga je iteracija projekta inauguriranog krajem kolovoza u Berlinu. U trogodišnjem projektu Poruka koji se planira realizirati kao serija izložbi, te knjiga i film koji dokumentiraju razvoj umjetničkog djela i transformacije umjetničkog procesa, središnji je interes usmjeren upravo na transformacije umjetničkog djela i situacije koje se izmjenjuju uz participaciju i interpretaciju sudionika (pozvanih umjetnika i stručnjaka iz područja suvremene umjetnosti), autorefleksivno se odnoseći prema kontekstima iz kojih je umjetničko djelo proizašlo.

'Poruka koristi vlastitu recepciju kao konstitutivni dio rada', a počinje tako da se u galerijskom prostoru postavlja apstraktna, arhitektonska instalacija bliska ranim radovima autorice. Apstraktna konstrukcija na tragu modernističke paradigme čini središnje mjesto oko kojeg se formiraju umjetnička istraživanja, a apstraktna instalacija mjesto je otvoreno za različite interpretacije. Uz novonastalu konstrukciju izložba se formira uključivanjem nekoliko recentnih radova Nike Radić (projekcija, crteža) spajajući radove koji (naizgled) možda i nemaju zajedničke veze, a izlaganjem se dovode u nove odnose.' Branka Benčić


Nika Radić, vizualna umjetnica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te povijest umjetnosti u Beču. Živi i radi u Berlinu. Realizirala je velik broj samostalnih i skupnih izložbi u vodećim  muzejskim i galerijskim prostorima u Hrvatskoj, regiji i u internacionalnom kontekstu. U radu mijenja medije, ali ostaje dosljedna stalnom interesu za komunikaciju i načine reprezentacije u suvremenoj kulturi. Ponekad piše o umjetnosti, ali pretežno radi kao likovna umjetnica.

Velike samostalne izložbe monografskog karaktera realizirala je u: Gliptoteka, Zagreb; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; MKC, Split; Galerija Waldinger – Gradske galerije Osijek; Galerie Traversee Muenchen; Artoteca, Milano.