Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program Ganz novog festivala i Perforacija

Treće izdanje međunarodnog festivala razvojnog kazališta - Ganz novog festivala i peto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije ove se godine programski djelomično poklapaju, a donose ukupno više od 60 različitih događanja, koji predstavljaju kulminaciju širih festivalskih aktivnosti posvećenih stvaranju zajedničke produkcijske, radioničke i prezentacijske platforme za mlade domaće i inozemne autore u kazališnim, odnosno, izvedbenim umjetnostima.
vrijeme: 09.09.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.inmusicfestival.com/

Prezentacijski program Ganz novog festivala od 14. do 22. rujna obuhvatit će više od 30 različitih događanja - rezidencija, radionica, prezentacija i umjetničkih istraživačkih laboratorija, kazališnih i plesnih predstava, performansa, projekcija, instalacija, izložbi i koncerata. U dvanaest dana festival će ugostiti i predstaviti kazališne umjetnike iz devet zemalja, a otvorit će ga u subotu 14. rujna izvedba glazbenog performansa "Tuono" talijanske skupine Dewey Dell koja istražuje odnos koreografskog pokreta i glazbe.

"Ove godine u programu je čak sedam novih predstava iz cijele Europe, sedam umjetničkih rezidencija i sedam novih kazališnih lica, a donosimo i tri reprizne predstave, četiri radionice, dvije instalacije, te filmski program mladih video autora", kazala je na današnjem predstavljanju programa u zagrebačkom Teatru &TD umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov.

Program se 16. rujna nastavlja premijerom suvremenog glazbeno-scenskog projekta "Planet 8" skladateljice Mirele Ivičević, "koja u partituru upisuje određene izvanglazbene elemente kao što su dijelovi rekvizite, definirane svjetlosne situacije ili video materijali".

Nastupit će i francuski umjetnici Boris Gibe i Florent Hamon, koji će u predstavi "Mouvinsitu" "pomoću jezika vizualne umjetnosti govoriti o gubitku stvarnosti"; Francuz Gerald Kurdian u projektu "1999", inspiriranom SF TV serijom, predstavit će svoje promišljanje razumijevanja spektakla; a "Imitacija života" Borisa Nikitina najavljena je kao "kazališno balansiranje između točnosti i netočnosti informacija".

Ljubitelji suvremenog plesa moći će uživati u reprizama predstava "Eden" (Mala Kline), "Opet Roberta" (Roberta Milevoj) i "Love will tear us apart" (Saša Božić i Petra Hrašćanec), a za sam kraj glavnog programa najavljen je projekt "Lingua Imperii", "voditelja renesanse venecijanskog suvremenog kazališta" Anagoor. Festivalske aktivnosti, započete rezidencijalnim programima 23. kolovoza, završit će koncertom švicarskog zen-funk kvarteta Nik Bartsch's Ronina 22. listopada.

Tjedan izvedbenih umjetnosti Perforacije ove je godine već počeo 5. rujna u Rijeci, a ukupno u još tri grada - Splitu, Dubrovniku i Zagrebu do 21. rujna donosi tridesetak događanja, od čega sedam premijera i 12 koprodukcija domaćih i inozemnih predstava.

Umjetnički direktor Perforacija Zvonimir Dobrović istaknuo je da festivalski program predstavlja kulminaciju cjelogodišnjih aktivnosti koje uključuju niz rezidencijalnih programa i pružanje podrške produkcijama u nastajanju, a ove godine ostvareni su i brojni međunarodni kontakti i suradnje s Japanom, Australijom i Južnom Korejom.

Na festivalu će tako, među ostalima, biti prikazan rezultat suradnje glazbeno-izvedbenog dua Alena i Nenada Sinkauza s japanskom koreografkinjom Mikiko Kawamura, nastupit će slovenska performerica i koreografkinja Mala Kline, a ove godine Perforacije po prvi puta imaju i program razmjene u sklopu kojega u Zagrebu boravi Australac Matthew Day, koji će izvesti svoj rad "Intermission" u kojemu se bavi obrascima valova.

"Festival obilježava interdisciplinarnost, suradnja domaćih, regionalnih i međunarodnih institucija, razne produkcije i rezidencijalni programi koji daju podršku brojnim domaćim mladim autorima nezavisne scene", naglasio je Dobrović. Tako će, među ostalima, nastupiti mladi suvremeni plesač Bruno Isaković, a plesna umjetnica i koreografkinja Petra Zanki predstavit će svoj novi solo u kojemu se bavi uspomenama i djetinjstvom.

U sklopu dijela programa usmjerenog na temu klimatskih promjena i ekologije, odnosno, načinima na koje bi izvedbena umjetnost i umjetnost kao takva mogla govoriti najširoj publici o problemima klimatskih promjena, u suradnji sa Zelenom akcijom i londonskim think-tankom New Economic Foundation Dobrović je najavio u Zagrebu održavanje konferencije na temu "Umjetnost i klimatske promjene". Ove godine "Perforacije" će se tematikom nezavisne scene i njezina položaja baviti na okruglom stolu "Očevidnik kazališta - njegova primjena i nedostaci u izvaninstitucionalnom kazališnom sustavu", koji će se održati u Splitu, kazao je.

Kulminacija svih događanja dvaju festivala je "Noć performansa" koja će se održati 22. rujna u Zagrebu. Riječ je o site-specific projektu u kojemu su umjetnici pozvani da neki prostor "ožive" i pokažu publici na "drugačiji" način. Ove godine "Noć performasa" održat će se dijelom i u Splitu. (Hina)