Preskočite na glavni sadržaj

Japan susreće Zagreb

Povodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, od 10. rujna do 6. listopada, održava se izložba 'Japan susreće Zagreb'.
vrijeme: 10.09.2013.
mjesto: Zagreb; Etnografski muzej u Zagrebu, Trg Mažuranića 14
url: http://www.emz.hr
Zbog ugleda i gospodarsko-političkog značaja Japana uspostava diplomatskih odnosa 1993. godine bila je za Republiku Hrvatsku od iznimnog značaja. Tim događajem je Hrvatska mlada demokracija dobila važno priznanje. Uspostava diplomatskih odnosa omogućila je razvitak suradnje na svim područjima, napose na području kulture i umjetnosti.

U okviru Međunarodnog japansko-hrvatskog susreta umjetnika, koji će se u Zagrebu održati u rujnu ove jubilarne godine i trajati mjesec dana, u Etnografskom muzeju bit će izložena umjetnička djela japanske moderne umjetnosti.

Ova izložba javnosti u Hrvatskoj pruža jedinstvenu priliku da iz prve ruke upoznaju tradicionalnu i suvremenu umjetnost, kulturu, povijest te običaje Japana. Posebno smo radosni zbog činjenice da se izložba održava u povodu 20. obljetnice otvaranja japanske ambasade u Republici Hrvatskoj. Zagreb ima dodatnog razloga radovati se ovoj izložbi jer smo prije 2 godine slavili 30 godina postojanja partnerstva između Kyota i Zagreba. Od potpisivanja Ugovora o prijateljskim odnosima između Kyota i Zagreba u listopadu 1981. prijateljstvo i partnerstvo naših zemalja osnaženo je mnogim projektima na području kulture, obrazovanja, suradnje među sveučilištima, turizma i privrede.

Tijekom našeg posjeta Kyotu, ponosnoj drevnoj japanskoj prijestolnici, bili smo oduševljeni bogatom kulturno-povijesnom baštinom te smo osjetili dubinu japanske suptilnosti i prekrasne harmonije na svakom koraku. U razgovorima s mnogim zanimljivim i dragim osobama otkrili smo mnogo detalja koji krase japanske inovacije ostvarene na temelju njihova znanja i tehnologije.
S obzirom da je Kyoto proglašen 'Gradom mira', velika je čast što Zagreb ima priliku uživati u bliskom prijateljstvu i izgradnji prijateljstva s Japanom.

Prisjetimo li se da je prošle godine 'Creative Team', tim profesora i studenata zagrebačkog Sveučilišta, na prošlogodišnjem Toyotinom međunarodnom natjecanju ('Toyota International Concours') u Briselu osvojio prvu nagradu – tada su entuzijazam i pažnja kojima Zagreb susreće Japan, i obrnuto, potpuno razumljivi.