Preskočite na glavni sadržaj

Kino 'Tuškanac': jesen i zima 2013.

Počeo je rujan, a time i filmska sezona kina 'Tuškanac'. Novoinstalirana najsuvremenija digitalna oprema omogućit će još kvalitetnije praćenje svjetske i domaće suvremene i kinotečne scene. Prednosti digitalije dokazat će već prve projekcije igranih filmova 'Ajme meni' i 'Poza djeteta' kojima će se zagrebačkoj publici predstaviti Vukovar Film Festival.
vrijeme: 06.09.2013.
mjesto: European House, Riga, Latvia
url: http://www.markovrdoljak.com

Slijedi 'Ja BIH…5 dana Sarajeva u Zagrebu', prezentacija sarajevske kulturne scene kroz filmove, izložbe, koncerte, promociju knjige i kabaret Zane Marjanović.

U posjet kinu 'Tuškanac' dolaze dvije kinoteke: sredinom rujna Kinoteka Makedonije te krajem listopada Slovenska kinoteka s izborom igranog i kratkog filma.

Slijedi premijera dokumentarnog filma Hrvatskog filmskog saveza 'Ovrha' redatelja Nevena Hitreca koji se pozabavio bolnom temom hrvatskog društva - nemogućnošću vraćanja kredita i dugova bankama i kamatarima, a posljedica je ovrha nekretnine. Ali film se ne bavi razlozima zašto je do ovrhe došlo, već bilježi emotivna stanja, međuljudske odnose, promjene raspoloženja, razgovore u spektru od naizgled trivijalnih do onih koji se žučno dotiču teme filma.

Na programu su i već tradicionalni jesensko zimski ciklusi japanskog i korejskog filma s nekoliko izuzetnih naslova poput prvoga japanskoga filma 'Priča o nindžama', koji je ujedno i prvi autentični film o ovim čarobno vještim borcima, ili raspjevane nindže u 'Kronici klana Sanada', korejska prekrasno snimljena meditacija o starosti i snijegu 'Kasni cvat' ili najbolji azijski film iz 2008. 'Tajno sunce'.

U sklopu istraživačkog projekta Žena u gradu, grad na filmu publika može provjeriti bezvremenost nekih filmskih naslova kako stranih tako i domaćih poput 'Žive istine', 'Slučajnog života' ili najpopularnijeg Resnaisovog filma 'Hirošima, ljubavi moja'.

U studenome deset iberoameričkih filmova iz Portugala, Španjolske, Brazila, Čilea i Argentine ovjenčanih velikim brojem prestižnih festivalskih nagrada. I ove će godine u kinu Tuškanac biti, svake godine sve posjećenija i izborom naslova sve atraktivnija, revija suvremenog talijanskog filma.

Must see za ljubitelje francuskog filma i kruna ovosezonskog programa je ciklus filmova Claire Denis pomno selekcioniran u suradnji s Festivalom nevidljivog filma i Francuskim institutom.

Nekoliko vikenda u suradnji s Hrvatskom kinotekom bit će posvećeno hrvatskome filmu, a nastavljaju se i programi Kratkoga utorka.

Više o programima na www.filmski-programi.hr !