Preskočite na glavni sadržaj

Mirjana Vodopija - Nepovratno

Mirjana Vodopija - Nepovratno
U sklopu ciklusa izložbenih projekata ambijentalnog i site specific karaktera, kojima Umjetnički paviljon u Zagrebu predstavlja suvremenu umjetničku produkciju vodećih umjetnika srednjeg i mlađeg naraštaja, od 10. rujna do 6. listopada održava se izložbe Mirjane Vodopije.
vrijeme: 10.09.2013.
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr
Riječ je o istaknutoj umjetnici multimedijalnog opredjeljenja koja se tijekom tri desetljeća svoje umjetničke aktivnosti bavi istraživanjima prirode, a svoje je radove oblikovala u raznim likovnim medijima. Prožimanjem različitih disciplina - od grafike i crteža, preko svjetlosnih objekata, crteža žarnim nitima, instalacija i video instalacija, do fotografija velikih formata i ambijenata, Vodopija je stvorila raznolik  i nadasve jedinstven umjetnički opus u kojem se, kao osnovne karakteristike njenog rada, očituju kontemplativnost i inovativnost u specifičnom pristupu fenomenu svjetla i pokreta.

Mirjana Vodopija je do sada svoje radove predstavila na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjelovala u nizu domaćih i međunarodnih skupova, razmjena, rezidencijalnih programa. Za svoj je rad višekratno nagrađivana.


Novim multimedijskim projektom u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, u kojemu od prostora Paviljona stvara monovolumenski ambijent, Vodopija nastavlja svoje istraživanje prirode mijene. O mijeni sama autorica kaže: 'Mijena je nešto što me oduvijek zanimalo. Točnije, percepcija mijene.'

Izloženi radovi govore o subjektivnom i osobnom doživljaju vremena i težnji oslobađanja od ograničenja linearnosti njegovog doživljaja. Sve izloženo je u pokretu, u promjeni - bilo da je kretnja zabilježena  i reproducirana posredstvom videa, ekspozicijom fotoaparata ili crtežom, ili je proizvedena u samom izložbenom prostoru pomoću ventilatora i strujanja zraka.

Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja. Od 1987. do 2007. djeluje kao samostalna umjetnica. 2007. izabrana je u zvanje docenta na ALU, gdje i danas radi u zvanju izvanrednog profesora, a od 2012. obnaša dužnost prodekanice za nastavu i studente.

Kustos izložbe je viši kustos Umjetničkog paviljona Radovan Vuković, tekst u katalogu izložbe napisala je povjesničarka umjetnosti Janka Vukmir, oblikovanje kataloga, plakata i pozivnice potpisuju Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić, a fotografije Damir Fabijanić.