Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija Davora Dolenčića u Lendavi

U izložbenom prostoru predvorja Kazališne i koncertne dvorane u Lendavi u Sloveniji, u subotu, 7. rujna, s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija Davora Dolenčića, predsjednika Fotokluba Čakovec, pod nazivom 'Kutija s pogledom'.
vrijeme: 07.09.2013. 19,00
mjesto: Lendava, Slovenija; Kazališna i koncertna dvorana, Trg Györgya Zale 1
url: http://www.zkp-lendava.si
Izložba je priređena u znaku Dolenčićevog dobivanja međunarodnog umjetničkog zvanja Umjetnik FIAP (AFIAP-Artiste de la Fédération Internationale de l'Art Photographique) kojeg mu je prošle godine dodijelila Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP) za njegove uspjehe u izlagačkoj djelatnosti  na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP-a kao značajnom doprinosu razvoju i afirmaciji fotografske umjetnosti u nacionalnim okvirima i na međunarodnom planu.

Dolenčić je izložbu naslovio simboličnim nazivom 'Kutija s pogledom' kao sinonimom cameri obscuri i svim njenim nasljednicima od analognog do suvremenog digitalnog fotoaparata koje koristi u svojoj fotografskoj, pedagoškoj, istraživačkoj i umjetničkoj praksi. Istovremeno, ovim zagonetnim i originalnim naslovom izložbe autor šalje znakovitu poruku; da nije važno kakvu kameru fotograf posjeduje, važno je da ona u njegovoj ruci i s njegovim srcem i umom postane izražajno sredstvo – kutija s pogledom.

Pokazivanjem analognih fotografija u prvoj i drugoj tematskoj cjelini, Dolenčić želi  potaknuti razmišljanja o fotografiji samoj, odnosno potražiti puteve i razloge njenog nastanka od ideje i vizije autora do percepcije promatrača, bez obzira kakvom je kamerom napravljena. Ističe da pravi majstor fotografije nije ovisan o tehnici i tehnologiji koju koristi, već o sebi samom, svom talentu, svojim fotografskom znanju, vještini, stalnom učenju, istraživanju i eksperimentiranju.


 
Ta načela Dolenčić koristi kako u svom stvaralaštvu tako i u svom pedagoškom radu u vođenju tečajeva analogne fotografije u svom matičnom klubu – Fotoklubu Čakovec i u organizaciji  poznate manifestacije 'Čakovec u obscuri' koju svake godine organizira zajedno sa svojim klupskim kolegama na gradskom trgu u Čakovcu. Naime, Fotoklub Čakovec svake godine u mjesecu travnju, povodom Svjetskog dana camere obscure organizira  za građanstvo fotoradionice - snimanja camerom obscurom i izradu analognih fotografija u klupskoj tamnoj komori što nailazi na veliko zanimanje građanstva, naročito mladeži.

Treća tematska cjelina obuhvaća njegove najuspjelije fotografije s međunarodnih FIAP izložbi. U tom kontekstu valja spomenuti da je na FIAP međunarodnim natječajima fotografije njegovih 25 različitih fotografija primljeno 65 puta, među kojima su neke od njih nagrađene  i  pohvaljene, a bile su izložene u devet zemalja: Hrvatska, Slovenija, USA, Belgija, Engleska, Srbija, Tajvan, Indija i Danska. Izložba istovremeno pruža pregled autorove kreativne fotografije. Iako se fotografijom bavi relativno kratko vrijeme, vrlo brzo  i vrlo dobro se uklopio u suvremenu hrvatsku i svjetsku umjetničku scenu. Njegove fotografije govore prepoznatljivim vizualnim jezikom o sadašnjem vremenu i zbivanjima u njemu. Nikad se nije ograđivao samo na jednu temu. Njegove su fotografije umjetnički dokumentirani trenuci, motivi iz prirode, gradova, portreti ljudi, život na ulici, akt fotografija, studijska eksperimentalna i konceptualna fotografija. U svojoj praksi njeguje istovremeno realističku figurativnu fotografiju koja je vjerna prirodi i apstraktnu fotografiju koja stavlja viziju na prvo a sličnost s prirodom na drugo mjesto.