Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Vojina Bakića

Retrospektiva Vojina Bakića
MSU organizira prvu retrospektivu Vojina Bakića koji se uvrštava ne samo među najbolje hrvatske kipare druge polovice 20. stoljeća, nego ga svjetska kritika ubraja i među najvažnije europske kipare modernizma. Izložba se otvara 6. prosinca 2013. i traje do 2. veljače 2014.
vrijeme: 06.12.2013.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Retrospektiva u Muzeju suvremene umjetnosti želi vratiti Vojina Bakića na mjesto koje mu pripada u povijesti hrvatske i europske umjetnosti, ali i potaknuti na promišljanje našeg odnosa prema spomeničkoj baštini.


 
Osjetljiv, diskretan i povučen, umjetnik je 'samo' tražio svoj put i slušao intuiciju kamo ga vodi: 'Jedini pravi razvojni put razvoj je u procesu rada. Ne vjerujem u onu teoriju da je umjetnik bogom dana ličnost. Uvijek se osjećam pomalo glupav. Čovjek ima nekakvu ideju, neku slutnju; to je jedan mali, ponekad vrlo uzbudljiv trenutak, slutnja nečega... Kada pokušate realizirati, vidite da ste nemoćni, da vam nedostaje stotinu elemenata. I onda počnete pipati, kao dijete trčati za time, dok negdje to ne ulovite, ako imate sape, da izdržite tu trku, trku za neuhvatljivim...'

Kustosica: Nataša Ivančević
Likovni postav: arhitektice Ana Martina Bakić, Vjera Bakić