Preskočite na glavni sadržaj

Bez delikatesa - poziv književnicima i znanstvenicima

Bez delikatesa – časopis za književnost, koji objavljuje mješavinu već renomiranih i još nepoznatih autora sa cijelog njemačkog govornog područja, u svom 19. broju postaje Balkanska delikatesa te se bavi temom šutnje u književnosti. Pozivaju se autori poezije, proze i književnoznanstvenih tekstova da do 30. studenog prijave svoje radove.
prijava: 30.11.2013
mjesto: Sweden
url: http://www.keinedelikatessen.at
Bez delikatesa osnovan je 2003. godine, a uređuju ga Sarah Legler i Maria Seisenbacher. Svaku naslovnicu oblikuje likovna umjetnica Karin Ziegelwanger, svaki tekst prate radovi fotografkinje Sabine Ziegelwanger. U ovom se broju redakciji kao pojačanje pridružuje i Angelika Welebil.

Ne šuti se samo u njemačkoj književnosti, ovaj će broj osim tekstova iz Austrije, Njemačke i Švicarske obuhvatiti i tekstove s područja  jugoistočne Europe i biti objavljen u višejezičnom izdanju.

Šutjeti se može na razne načine: u znak odobravanja ili pak neslaganja, za kaznu, s užitkom, uporno, zbog srama ili zapanjenosti; možemo šutjeti jedno drugome, šutke prijeći preko nečega, zaogrnuti se šutnjom, šutjeti kao  zaliveni, kao riba, kao kurva; možemo nešto prešutjeti, nekoga ušutkati  ili pak prekinuti šutnju.

Šutnja može ugasiti život, ali isto ga tako i spasiti. Tako je za vrijeme holokausta šutnja mnoge izdala i prepustila njihovoj sudbini, dok su drugi upravo zbog nje preživjeli i godine progona. I sjećanja ponekad zahtijevaju pojedinačnu ili zajedničku šutnju. O nekim se događajima, doživjeli ih mi osobno ili ne, mora šutjeti jer za njih ne postoje prikladne riječi ili one jednostavno ne pronalaze put iz naših usta.

Koliko su raznovrsni oblici šutnje, toliko su raznovrsne i mogućnosti da se o njoj progovori kroz književnost: iako književnost (na papiru) ovisi o pisanoj riječi, ona se istovremeno može baviti i šutnjom, ušutkati svoje likove, kroz tekst prešutjeti određene teme, upotrijebiti šutnju kao stilsko sredstvo i sl.

Traži se poezija, proza, teoretski i književnoznanstveni tekstovi koji se bave temom šutnje (s ograničenjem od jednog proznog odnosno teoretskog teksta od najviše 8000 znakova bez razmaka po autoru odnosno ne više od deset pjesama po autoru).

Tekstovi mogu biti pisani na srpskom, hrvatskom, crnogorskom,  bosanskom, albanskom, makedonskom, slovenskom ili njemačkom jeziku. Uz tekstove na navedenim jezicima dobrodošli su i njihovi prijevodi na njemački jezik, ili će pak uredništvo osigurati prijevod.

Molimo radove slati isključivo u Wordu i mailom na: texte@keinedelikatessen.at

Jezik komunikacije: po mogućnosti njemački ili engleski.