Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Raised Fist' i happening 'Konfrontacije' Marka Markovića u MKC Split

U Multimedijalnom kulturnom centru Split, u utorak, 3. rujna, u 19,30 sati, otvara se izložba Marka Markovića 'Raised Fist'. Happening 'Konfrontacije' umjetnik će održati u ponedjeljak, 9. rujna, u 21 sat, u suorganizaciji festivala Perforacije, IKS festivala i MKC Split. Izložba ostaje otvorena do 12. rujna.
vrijeme: 03.09.2013. 19,30
mjesto: Split; Multimedijalni kulturni centar, Savska bb
Izložbu naziva 'Raised Fist' (podignuta šaka) čine Markovi radovi nastali u različitim umjetničkim medijima iz protekle dvije godine koje umjetnik provodi u New Yorku. Uglavnom je riječ o video zapisima umjetnikovih performansa i akcija, video i ready made instalacijama i  crtežima /fotografijama. 'Raised Fist' kao ikonički simbol otpora koristili su i prosvjednici akcije/pokreta Occupy Wall Street – protiv pohlepe  bankarskog i korporativnog svijeta, globalne recesije i njezinih posljedica, a događao se upravo u trenutku Markovog dolaska u SAD na studijski boravak kao dobitnik nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj u 2011. godini. Teme novih radova koji nastaju u SADu, ali i za umjetničkih posjeta Turskoj i Vladikavkazu uklapaju se u njegov prijašnji rad i njegove dotadašnje umjetničke interese, a tiču se egzistencijalnog položaja ilegalnog radnika, društvenih razlika, svemoći sistema…, te nerijetko i nastaju na mjestima bitnim na značenjskoj razini za iskazivanje društvenog otpora.
 
Marko Marković rođen je 1983. u Osijeku. Diplomirao je 2007. slikarstvo u klasi prof. Gorkog Žuvele na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Radi u različitim medijima: slikarstvo, crtež, skulptura, video, instalacije, ambijent, performance, happening, akcije i intervencije u javnom prostoru. U svojim radovima često animira i uključuje publiku. Pokretač je i član fleksibilne formacije Adistia, grupe koja djeluje na raznim poljima umjetnosti. Glavni je organizator festivala performansa DOPUST u Splitu. Jedan je od frontmena u performativnom punk / electro / noise bendu Ilija i Zrno Žita. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu (USA, Rusija, Meksiko, Italija, Finska, Alžir, Kosovo, BiH, Srbija, Slovenija, Grčka).
Više o izložbi - ovdje.