Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatske predstave za djecu na festivalu u Sloveniji

Međunarodni kazališni festival za djecu 'Mini ljeto', koje se već petnaest godina održava u Ljubljani u organizaciji Mini Teatra, na svojem petnaestom izdanju pozdravlja ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a ugostit će tri dječje predstave iz Hrvatske.
vrijeme: 31.08.2013.
mjesto: Slovenija; Ljubljana
url: http://www.mini-teater.si/

U subotu, 31. kolovoza, na festivalu će se izvesti predstave Zagrebačkog kazališta mladih, "Pekara Mišmaš" Svetlane Makarovič i "Ružno pače" Ivora Martinića, obje u režiji cijenjenog slovenskog redatelja Roberta Waltla, koji je ujedno i direktor tog ljubljanskog festivala.

"Pekara Mišmaš" prvi put je objavljena 1974., a to je djelo vrlo brzo proglašeno vrhuncem slovenske suvremene književnosti koji čuva odlike živog narodnog pripovijedanja, dok "Ružno pače", repertoarna predstava ZKM-a, tu poznatu bajku približava suvremenoj publici.

Treća hrvatska predstava na festivalu je "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić Mažuranić, koju mnogi nazivaju hrvatskim Andersenom. Tu priču o dobrodušnom malom šegrtu također je režirao Waltl, a na rasporedu je 1. rujna, kada festival završava.

Od otvaranja, 29. lipnja, na festivalu su izvođene kazališne i lutkarske predstave za djecu ansambala iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Belgije te Bosne i Hercegovine. (Hina)