Preskočite na glavni sadržaj

Rovinj Photodays 2013. u Muzeju za umjetnost i obrt

Muzeju za umjetnost i obrt i Rovinj Photodays, u utorak, 3. rujna, s početkom u 19 sati, pozivaju na otvorenje četiri izložba fotografija - izložba finalista i pobjednika natječaja fotografskog festivala Rovinj Photodays 2013., izložba 'Genogram' - nagrađeni umjetnički koncept autora Davora Konjikušića, izložba 'Josip Klarica' - dobitnik nagrade za životno djelo 'Fotografije 1976. - 2011., te izložba Ivana Posaveca pod nazivom 'Lice obasjano mjesečinom'. Izložbe su otvorene do 29. rujna.
vrijeme: 03.09.2013.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
url: http://www.photodays-rovinj.com
Finalisti i pobjednici @ PD2013
Izlažu: Nenad Šaljić (pobjednik kategorije), Eikon Studio d. o. o. i Luka Tomac u kategoriji Publikacije; Barbara Šarić (pobjednica kategorije), Miljenko Bernfest, R. Decker & D. Kutić u kategoriji Primijenjena fotografija; Maja Jokić (pobjednica kategorije), Suzana Holtgrave i Nikola Predović u kategoriji Moda; Bojan Mrđenović (pobjednik kategorije), Mario Pućić i Ivana Planinić u kategoriji arhitektura; Mario Topić (pobjednik kategorije), Dalibor Talajić i Igor Sitar u kategoriji Dokumentarna fotografija; Mario Pućić (pobjednik kategorije), Nikola Šerventić i Boris Hnatjuk u kategoriji Pejzaž; Nikola Šerventić (pobjednik kategorije), Kristian Macinić i Dario Belić u kategoriji Portret; Nives Milješić (pobjednica kategorije), Iva Korenčić i Igor Popović u kategoriji Akt/Tijelo te Davor Konjikušić (pobjednik kategorije), Bojan Mrđenović i Nina Đurđević u kategoriji Umjetnički koncept.
 
Davor Konjikušić - Genogram
U seriji 'Genogram' bavim se propitivanjem naslijeđenih sjećanja i događaja, koji su mi bili zadani, a koji su obilježilI moj i život mojih roditelja. Prije nekoliko godina kroz sistemsku psihoterapiju, osvIjestio sam dvije neuralgične točke koje su me veoma obilježile. Prva je smrt moje sestre Aleksandre koja je preminula u svojoj šestoj godini života, dvije godine prije mog rođenja. Druga je odlazak iz Zenice s mojih dvanaest godina, na samom početku izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Kao veoma bolna priča za moje roditelje, posebno majku, smrt moje sestre je sve vrijeme bila svojevrsni tabu u obitelji. Njene fotografije i priče o njoj duboko su potisnute, iako je sve vrijeme mog odrastanja Aleksandra bila prisutna, prvenstveno kroz određeni strah mojih roditelja. Priča o izbjeglištvu i ratu je priča o gubitku identiteta, iskorjenjivanju i ponovnom početku. Moja osobna uloga u ovim događajima je mala, jer jedna se dogodila prije mene, a za vrijeme druge sam bio dijete. I jedna i druga su mi bile zadane i moja uloga u njima je pasivna. D. K
 
Josip Klarica - fotografije 1976. – 2011.
Samostalna izložba dobitnika nagrade festivala Rovinj Photodays za životno djelo. Kustosica izložbe je Nela Žižić, viša kustosica Muzeja grada Splita. Klaričino djelo impregnirano je filmskim i književnim referencama, što nije čudno ako poznajemo okolnosti njegova umjetničkog dozrijevanja. Dok mu je film predavao Miloš Forman, književnost Milan Kundera, prijateljevao je s mađioničarom češke fotografije Josefom Sudekom. Kada bismo tražili samo jedan fotogram u koji bi se moglo transformirati tisuće fotograma jednog filmskog djela, pronašli bismo ga među Klaričinim fotografijama. Vidjeti njegove fotografije znači znati čitati priču koja je koncentrirana u samo jednoj jedinoj filmskoj sličici.
 
Ivan Posavec: Lice obasjano mjesečinom
Samostalna izložba višestruko nagrađenog autora koja je svoje premijerno izdanje imala na festivalu Rovinj Photodays u CVU Batana u Rovinju. Kustosica izložbe je Marina Viculin, ravnateljica Klovićevih dvora.
'Gustoća svjetlosti ili mraka, slatkoća nestajanja. Čime se mjeri vidljivost? Nautičkim miljama? Sekvenca, niz kronološki poredanih slika trebao bi asocirati neku promjenu u vremenu i prostoru. U Posavčevoj sekveci imenovanoj Lice obasjano mjesečinom niz snimaka ne podrazumijeva razvoj. Nizanje istog prizora utopljenog u neprozirnoj noći i obasjanog mjesečinom kontinuirano potvrđuje stanje bez akcije.