Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački plesni centar najavio bogatu sezonu

Hrvatski institut za pokret i ples novu sezonu počinje novim projektima i predstavama u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) kojim upravlja te na međunarodnoj sceni kao partner u projektima Europske unije, a prva ovosezonska predstava bit će 6. rujna 'Đubrad prokleta!' Natalije Manojlović.
vrijeme: 06.09.2013.
mjesto: Zagreb Croatia
url: http://www.min-kulture.hr/

Ostvarena u koprodukciji s Hrvatskim institutom za pokret i ples predstava u središte stavlja šest plesačica koje razotkrivaju što čovjeka može natjerati da kaže 'đubrad prokleta!', ističe se u najavi plesnih događanja nove sezone.

Idući dan tradicionalno se održavaju "Otvorena vrata" kada će se građanima predstaviti ponuda raznih događanja u ZPC-u, a kao vrhunac je najavljeno gostovanje španjolske plesne skupine "Erre que erre" s predstavom "Hoogerman". To je djelo nadahnuto radom digitalnog nizozemskog umjetnika Hana Hoogerbruggea koje utjelovljuje animaciju te ju adaptira jeziku izvedbe.

Tijekom rujna premijerno će se izvesti projekti i predstave hrvatskih umjetnika, "Hermafroditi duše" riječkog autora Žaka Valente koja se bavi problemom homofobije u suvremenog društvu, "Ephemerals" Petre Zanki što je koreografija za pet elemenata u pokretu, tijelo, slika, zvuk, svjetlo i tekst te "Sizifov Pink", visokoestetizirana multimedijalna priča o Sizifu danas.

Medijateka ZPC-a će 9. rujna biti mjesto "Kritičkog Parkouru" koji vodi Iva Nerina Sibila, a na kojem će se kritičari, umjetnici i publika okupiti oko tema kao što su nasljeđe Tanztheatera, ideologije ekspresije, vezi Ausdruckstanza, cabareta i post punka u suvremenim izvedbenim praksama.

Nova sezona je i početak novih EU projekata u kojima je Hrvatski institut za pokret i ples, među ostalim, program EU Kultura 1.3.5 odobrio je, uz visoku ocjenu od 99/100 bodova, projekt "Migrant Bodies" na temu migracija u današnjem svijetu kao izvorišta intelektualnog, ekonomskog i kreativnog bogatstva, a projekt "Communicating Dance" odvija se u okviru programa Leonardo.

Zagrebački plesni centar ove godine donosi niz repriznih naslova, nekoliko novih projekata te gostovanja među kojima se ističu oni Sonje Pregrad i Willija Pragera iz Berlina, Roba Clarkea iz Velike Britanije s predstavom "In Reference to the Robbers Cave" te britanskog umjetničkog dvojca, Jonatthana Burrowsa i Mattea Fargiona.

U okviru EU projekta Beyond Front@ sezona Instituta počela je već jučer, iz Zagreba je organiziran besplatni izlet za građane u Mursku Sobotu, na otvorenje 8. međunarodnog festivala suvremenog plesa Front@, gdje je izvedeno nekoliko predstava i performansa. (Hina)