Preskočite na glavni sadržaj

U Šibeniku počinje treći Terraneo festival

U Šibeniku počinje treći Terraneo festival
U Šibeniku započinje treći Terraneo festival koji će na devet pozornica do petka ugostiti stotinjak svjetskih i domaćih izvođača u rasponu od elektronike preko hip hopa do rocka te privući na desetke tisuća posjetitelja željnih zabave i dobre glazbe.
vrijeme: 06.08.2013.
mjesto: Dubrovnik, Croatia
url: http://www.mic.hr/
Najveće zvijezde prvog dana festivala bitanski je trio The Prodigy poznat po hitovima iz devedestih poput Smack My Bitch i Firestarter s albuma The Fat Of The Land koji je 1999. bio najprodavaniji album u Velikoj Britaniji.

Osim njih, u srijedu nastupaju i Fun-Da-Mental, Eyesburn, Emiliana Torrini, Koan Sound, Mayales, Woods, Krankšvester, Kawasaki 3p i mnogi drugi.

U četvrtak je najveće ime festvala kultni bend My Bloody Valentine, jedan od vodećih na nezavisnoj rock sceni. Njihov legendarni album Loveless, izdan prije 22 godine nastajao je skoro dvije godine, ali je dobio sjajne kritike i postao ikona shoegaze ritma. Band se raspao ubrzo nakon njegova izlaska, ali se ove godine vratio na scenu s albumom „m b v“, koji je ponovno pobrao hvalospjejve kritike i razveselio brojne obožavatelje.

Drugog dana festivala brojne će posjetitelje privući i američki sastav Calexico i njihova neodoljiva mješavina tradicionalne latinoameričke glazbe, countryja, jazza te indie rocka.
Tu su, uz ostale, i Gang Of Four, Rob Garza iz grupe Thievery Corporation, Duncan Sheik, Postolar Tripper, Dubioza Kolektiv, Mambo Kurt...

Nositelji programa zadnjeg dana festivala legendarni su hiphoperi Wu-Tang Clan koji su 1993. izdali jedan od najznačajnijih žanrovskih albuma Enter the Wu Tang (36 Chambers). Njihova originalnost i inovativnost, beskompromisne i promišljene rime te produkcija koja uvijek iznova postavlja nove standarde u žanru rapa i hiphopa, stvorili su vojsku sljedbenika, od kojih će mnogi pohoditi i šibenski festival.

Nemali broj posjetitelja u petak će zasigurno privući i imena kao što su Cloud Nothings, The Cribs, Aloe Blacc, The Bots, My Buddy Moose, Darkwood Dub i mnoštvo drugih.
O kvaliteti ovogodišnjeg Terranea govore podaci da su izvođači koji nastupaju tijekom svojih karijera osvojili četiri Grammy nagrade, sedam Grammy nominacija, osam Tony nagrada, osam MTV nagrada, dvije Brit nagrade, deset Brit nominacija te su prodali više od 100 milijuna albuma.

Terraneo se održava u napuštenoj vojarni Bribirskih knezova nedaleko centra Šibenika koja se za vrijeme trajanja festivala pretvara u mjesto koje zrači posebno prisnom i ugodnom atmosferom. Pogodno lociran u srcu Dalmacije i s datumom održavanja početkom kolovoza, Terraneo je savršena nadopuna turističkoj ponudi te regije, što ju čini primamljivom destinacijom tisuća mladih urbanih ljudi iz Hrvatske i Europe željnih zabave, navode organizatori.

Posebno se diče činjenicom da mu je za cilj postati vodeće glazbeno dogadanje u regiji koje razvija i njeguje koncept društveno odgovorne i ekološki svjesne zabave. Zadaća mu je promovirati prirodna bogatstva i ljepote šibenske regije te predstaviti Šibenik i Hrvatsku kao aktualne i atraktivne svjetske turističke destinacije.

(Hina)