Preskočite na glavni sadržaj

Folklorne večeri na 48. vinkovačkim jesenima

Na Folklornim večerima, kojima će 6. rujna početi manifestacija tradicijske kulture 48. vinkovačke jeseni, nastupit će 61 kulturno-umjetničko društvo s područja Vukovarsko-srijemske županije s ukupno više od 2500 članova, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj danas u Vinkovačkim jesenima.
vrijeme: 06.09.2013.
mjesto: Uppsala, Sweden
url: http://tupp.nu/
Posebna zanimljivost je da i na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima nastupa KUD "Grančica" iz Đeletovaca, koji je uz tu manifestaciju svih 48. godina njezinog postojanja. „Ove godine, uz one s najdužim stažom, imamo i KUD koji prvi put nastupa na Jesenima, a riječ je o slovačkom kulturno umjetničkom društvu iz Soljana,“ rekao je Aleksandar Nović iz Organizacijskog odbora Folkornih večeri.

Nović je podsjetio da se Folklorne večeri održavaju od 6. do 11. rujna i to, prvi put, umjesto na Trgu Vinkovčakih jeseni, u pješačkoj zoni u središtu Vinkovaca kako bi se ta priredba, kao jedna od temeljnih priredbi Vinkovčakih jeseni, još više približila posjetiteljima i ljubiteljima folklora.

„Unatoč krizi, Vinkovačke jeseni zadržat će razinu koju su imale i prethodnih godina. Usudio bih se reći kako su u organizacijskom smislu na zavidnoj razini, što potvrđuje i broj sudionika i posjetitelja. Ove godine želimo posebice u svjetlu pristupanja Hrvatske EU pokazati što smo, pa je takva i tema 48. vinkovačkih jeseni koje se održavaju pod geslom 'To smo što jesmo'", istaknuo je tajnik Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko srijemske županije Stjepan Đurković.

48. vinkovačke jeseni održavaju se od 6. do 15. rujna u organizaciji te zajednice i Grada Vinkovaca. Okupit će više od 8000 izvođača koji će nastupiti u 50-ak različitih priredaba. Najavljene su i folklorne skupine iz Austrije, Mađarske, Rumunjske i Njemačke, koje njeguju hrvatski izvorni folklor, a putem interneta prijenos svih priredbi moći se pratiti u cijelom svijetu.

(Hina)