Preskočite na glavni sadržaj

40. Ernestinovačka kolonija

U ernestinovačkom parku, od 4. do 11. kolovoza, održati će se jubilarna 40. Ernestinovačka kiparska kolonija, na kojoj će sudjelovati 11 kipara i šest akademskih slikara, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Likovne udruge 'Petar Smajić' koja je organizator Kolonije.
vrijeme: 04.08.2013.
mjesto: Ernestinovo
Po riječima Mate Tijardovića, predsjednika Likovne udruge 'Petar Smajić', tema ovogodišnje Ernestinovačke kiparske kolonije bit će obitelj 'kao asocijacija na ulazak Hrvatske u veliku europsku obitelj'. Hrastovo drvo je spremno 'i svi se veselimo početku rada Kolonije na kojoj sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Mađarske i BIH-a', rekao je Tijardović, koji je zajedno s pokojnim Petrom Smajićem i Sinišom Tešankićem osnovao Ernestinovačku koloniju još 1973.

Ernestinovačka kiparska kolonija ubrzo je postala poznata u cijelom svijetu, jer je jedinstvena po mnogo čemu, kazao je Tijardović. Tijekom proteklih godina izrađeno je oko 800 drvenih kipova i slika, ali nažalost 'tijekom Domovinskog rata i velikosrpske okupacije Ernestinova velik je dio umjetnina pokraden' rekao je.

Podsjetio je da se u Galeriji Petar Smajić koja se nalazi u ernestinovačkom parku nalazi 200-tinjak radova. Selo Ernestinovo je jedino selo-galerija, jer se brojni 'drveni ljudi nalaze ispred kuća kao i u parku', dodao je Tešankić.

Tijekom 40. Ernestinovačke kiparske kolonije u Ernestinovu će biti organizirano niz kulturnih i športskih sadržaja.

(Hina)