Preskočite na glavni sadržaj

Tranzicija: Josip Vaništa, Blue Noses, Oleg Kulik

U sklopu projekta 'Umjetnik na odmoru by Valamar', Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac predstavljaju izložbu 'Tranzicija', koja se otvara u nedjelju, 28. srpnja, u 20 sati, u Villi Polesini u Poreču. Na jednodnevnoj izložbi po prvi put zajedno izlažu doajen hrvatske konceptualne umjetnosti Josip Vaništa i slavni ruski umjetnici - grupa Blue Noses i Oleg Kulik.
vrijeme: 28.07.2013. 20,00
mjesto: Poreč; Villa Polesini, Obala Maršala Tita 25
Kontroverzni Oleg Kulik i provokativni Blue Noses (Plavi nosovi) svoju su međunarodnu slavu stekli  nenadmašnom ironijom i kritikom aktualnih događaja  u Rusiji i tamošnjih političkih elita. Kulik se smatra najradikalnijim ruskim umjetnikom današnjice, a poznat je i kao čovjek-pas koji je zbog svojih nastupa i performansa bio na meti brojnih kritika posebno od strane zaštitnika životinja.


Dvojac Blue Noses u svoje bizarne, razigrane i provokativne performanse  često uključuje kolege, prijatelje, rodbinu i obitelj demistificirajući time i samoproglašeni elitizam umjetničke profesije i pozicije.

Posebna atrakcija na izložbi bit će dosad neviđeni kolaži Josipa Vanište na temu tranzicije hrvatskog društva devedesetih godina prošlog stoljeća.