Preskočite na glavni sadržaj

Pula: najavljena 'Čarolija Izraela, ljeto u Istri'

'Čarolija Izraela, ljeto u Istri', naziv je kulturne manifestacije koja je na konferenciji za novinare predstavljena u Puli, a koja će se od 3. do 9. kolovoza održati u Puli i Poreču u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije.
vrijeme: 03.08.2013.
mjesto: Pula
url: http://www.pula.hr/

Riječ je o tradicionalnom kulturnom projektu u Hrvatskoj, a nakon Paga, Zadra i Zagreba ovo ljeto dolazi u Istru gdje će Istranima i gostima prenijeti dio čarolije Izraela kroz ples, glazbu, fotografiju, gastronomiju i brojne druge zanimljive sadržaje.

"Kultura je pojam koji spaja ljude, nacije i zemlje, a Hrvatska i Izrael kao dvije mediteranske zemlje imaju mnogo zajedničkih točaka", istaknuo je na konferenciji za novinare veleposlanik Izraela Yossi Amrani koji je istaknuo i važnost suradnje dviju zemalja. Po njegovim riječima ljetna čarolija Izraela postala je tradicija kulture, proslave i zabave u svojoj trećoj godini postojanja.

"Program je bogat i raznolik, svi događaji otvoreni su za javnost na nekoliko lokacija u oba grada u kojima je povijest prisutna i puna života. Siguran sam da zanimljiv odabir predstava u tom posebnom okruženju obećava dobru zabavu", poručio je veleposlanik Amrani

Kako se danas čulo, ova je godina posebna za Izrael i zbog obilježavanja 65. obljetnice izraelske nezavisnosti te je program uistinu bogat raznolikim sadržajem među kojima je potrebno posebno istaknuti ženski vokalni kvintet Carmel a Cappella koji će u subotu otvoriti festival, zatim svjetski poznatog mentalista i "čitača misli" Liora Sucharda. Za ljubitelje klasične glazbe najavljen je koncert gudačkog kvartet Carmel te večeri opere i operete.

Poklonici fotografije imat će priliku pogledati izložbu izraelske fotografkinje Shai Ginott u pulskpoj galeriji Cvajner, a posebno iznenađenje bit će kulinarski show chefa Shaul Ben Adereta na Forumu gdje će pripremati izraelske specijalitete.

Istarski župan Valter Felgo istaknuo je značaj kako međusobne suradnje Istre i Izraela, tako i vrijednost obogaćivanja Istre brojnim atraktivnim sadržajima u vrijeme turističke sezone.

"Čarolija Izraela, ljeto u Istri" prigoda je za vrednovanje velikog doprinosa koji je Izrael dao europskoj civilizaciji. Ako je Sredozemno more mjesto dodira različitih naroda i civilizacija, more koje je oduvijek spajalo ljude koji žive na njegovim obalama, onda je kultura više od toga", poručio je Flego dodavši kako i ova manifestacija pridonosi afirmaciji načela multikulturalnosti, višejezičnosti i međuetničkoj toleranciji. (Hina)