Preskočite na glavni sadržaj

Gracis - međunarodna izložba

U ponedjeljak, 22. srpnja, u 19 sati, povodom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, u galeriji Zvonimir otvara se međunarodna izložba, pod nazivom 'Gracis'. Izložba se u Zagrebu može razgledati do 3. kolovoza 2013., a potom se seli u Trst.
vrijeme: 22.07.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Zvonimir, Baureova 33
'Gracis' su projektirali članovi udruge APA (Art Projects Association) bazirane u Trstu, Italiji, sa ciljem razvoja i promicanja međunarodnih odnosa fokusiranih na očuvanje umjetničkih realnosti. APA se uključila u proslavu povijesnog događaja Hrvatske organizirajući međunarodnu izložbu koja predstavlja sastajalište između stare i nove Europe i, u isto vrijeme, primajući srdačno hrvatske umjetnike u Europsku Uniju.

Izložba prikazuje radove 24 umjetnika koji reprezentiraju suvremene umjetničke scene svojih zemalja: Austrije, Hrvatske, Njemačke, Italije i Slovenije.


Marcela Munger

'Gracis', naziv izabran od strane hrvatskih umjetnika, akronim je gore spomenutih zemalja, a također je i povezan sa konceptom gracioznosti. Ovo je izložba, ili rendezvous, između stare i nove Europe, gdje figurativna umjetnost nadilazi različite jezične kodove gdje germanski, latinski i slavenski korijeni zajedno prebivaju, prepoznajući bogatstvo različitih kulturnih tradicija, nadilazeći jednostavne univerzalizme kako bi stvorila nove oblike i postigla interdisciplinarnost između svjetova, realnosti, vokacija i vizija koje vidimo na početku Trećeg Milenija.

Ova izložba ne prati estetska ili stilska pravila. Umjesto toga, ona nudi mnoštvo različitih formalnih rezultata kojima je cilj naglasiti kako su 24 pozvana umjetnika uvjereni da smisao Umjetnosti nije jedna ista ulica za sve, već je smisao drugačiji za svaku osobu. Na taj način ova izložba još jednom potvrđuje kako su figurativne umjetnosti i dalje najbolji imaginativni motor i najefektivniji instrument za predstaviti ljudski intelekt i disruptivne sposobnosti u području komunikacija i verifikacije vizije i znanja.