Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga 'Država i njezino kazalište'

U sklopu popratnog programa 64. dubrovačkih ljetnih igara, u Palači Sponza predstavljena je knjiga Snježane Banović 'Država i njezino kazalište'. Knjiga, objavljena u nakladi Profila, nastala je na opsežnim proučavanjima povijesne građe o Hrvatskom državnom kazalištu u razdoblju od 1941.-45. godine, a autorica je na njoj radila tri godine.
vrijeme: 14.07.2013.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dubrovnik-festival.hr
Knjiga istražuje niz dosad nepoznatih događaja u četverogodišnjem razdoblju djelovanja središnje kazališne kuće u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kojoj je unutar strogog ustaškog koncepta trebalo biti nositeljem novog preporoda hrvatske kulture. Knjiga prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca unutar toga vremena.

Kako je istaknuo u prigodi predstavljanja urednik izdanja Velimir Visković, knjiga nije samo znanstveni prilog istraživanju jednog slabo istraženog područja kulture i političke povijesti već je i impresivna rekonstrukcija cjelokupnog društvenog života u razdoblju NDH-a.


 
Uz urednika izdanja Velimira Viskovića i autoricu Snježanu Banović o knjizi je govorila i teatrologinja Mani Gotovac a odlomke su čitali Milka Podrug Kokotović i Doris Šarić Kukuljica.

Snježana Banović je kazališna redateljica, koja je ostvarila brojne režije u Hrvatskoj i u inozemstvu te objavila mnoštvo tekstova i recenzija o kazalištu, kulturnoj politici, kazališnom menadžmentu i produkciji. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti.

(Hina)